De Hongaarse premier Viktor Orban neemt een nieuwe stap in de conservatieve richting in zijn land.

Hongarije verbiedt adoptie door holebi's en transgenders en neemt "traditioneel gezin" op in de grondwet

Het Hongaarse parlement heeft een aantal wetten goedgekeurd waarbij de rechten van holebi's en transgenders verder aan banden worden gelegd. Zo zullen ze geen kinderen kunnen adopteren en wordt het traditionele gezin "met een man als vader en een vrouw als moeder" opgenomen in de grondwet.

Veel discussie ging er niet vooraf aan de stemmingen. De rechts-nationalistische Fidezs-partij van premier Viktor Orban heeft een ruime meerderheid in het parlement in Boedapest en de goedkeuring van de nieuwe wetten was dus een formaliteit. Hongarije drijft zo wel verder af van de meerderheid van landen in de Europese Unie en dat kan nog tot problemen leiden.

Een van de meest opvallende wetten verbiedt de adoptie van kinderen door holebi-koppels. Voortaan kan adoptie enkel door getrouwde koppels en omdat het homohuwelijk niet is toegestaan in Hongarije, zullen dat dus enkel man-vrouw-koppels zijn. De wet laat een uitzondering toe mits toestemming van de regering, maar in principe zou dat enkel gelden voor adoptie door singles en door familieleden van het kind.

Ingrijpender is evenwel de wijziging van de grondwet. Daarin wordt de term "het gezin" uitdrukkelijk omschreven als een eenheid tussen een man en een vrouw. Ook de concepten "christelijke opvoeding" en "het recht om op te groeien in de sekse die bij de geboorte is toegewezen" worden in de grondwet opgenomen. Dat laatste sluit dus geslachtsverandering uit. 

Scholen zouden ook niet langer informatie mogen verstrekken over andere seksuele geaardheden dan heteroseksuelen, omdat ze "onderwijs moeten bieden dat in overeenstemming is met de identiteit van Hongarije en de christelijke cultuur". 

De ultra-conservatieve regering van premier Orban riskeert zo wel een nieuw conflict met de Europese Unie. Eerder lagen de EU en lidstaat Hongarije al op ramkoers door het muilkorven van het gerecht en de media en over de vluchtelingenkwestie. Europa dreigt met sancties tegen Hongarije -en ook het conservatieve regime in Polen- en die landen blokkeerden uit reactie dan ook EU-projecten zoals de meerjarenbegroting, maar die is vorige week dan toch goedgekeurd.

Meest gelezen