Jonge dansers maken zèlf een choreografie: “Choreolab” voor het eerst gestreamd, en gratis

Maar liefst negen gloednieuwe choreografieën gaan in première bij Opera Ballet Vlaanderen. En bijzonder: het zijn allemaal creaties van de jonge dansers van Opera Ballet Vlaanderen zèlf. “Choreolab” heet die formule, en ze is al een tijdje een jaarlijkse traditie. Door corona is er geen optreden in een zaal. Maar Opera Ballet Vlaanderen maakt van de nood een deugd: iedereen kan de voorstelling gratis bekijken op Facebook en Youtube. 

Iets minder dan een vol jaar is het geleden dat de jonge dansers van Opera Ballet Vlaanderen nog op het podium stonden. Maar het jaarlijkse evenement “Choreolab” wilden ze niet overslaan: dan maken ze namelijk voor het eerst zèlf een choreografie. 

Dit jaar is dat om de gekende reden natuurlijk geen voorstelling in een zaal met publiek. Maar Opera Ballet Vlaanderen komt wèl met een primeur: “Choreolab” is gratis te zien op Facebook en Youtube, in een totaalpakket van dans en talkshow. De première is nu vrijdagavond, om acht uur.  

Uitdaging

Als danser zelf een choreografie bedenken en uitvoeren, het is beslist een uitdaging. Opera Ballet Vlaanderen geeft zijn jonge dansers elk jaar die gelegenheid. Ze moeten wel alles zelf bedenken: niet alleen de choreografie, maar ook de soundscape, het lichtontwerp, de hele productie kortom. Daarbij mogen ze wel gebruik maken van de technische diensten van het huis. En ze dansen hun creatie zelf, met hun collega's.

Door het lange gemis wilden wij zweten, wij wilden uitgeput zijn samen.

Danser-choreograaf Tiemen Bormans

“Als je voor jezelf iets maakt, maak je daar om één of andere reden iets veel harders van dan wanneer iemand anders het voor jou zou maken“ zegt danser Tiemen Bormans, die samen met Karlijn Dedroog de choreografie “Pliancy” bedacht. En ze hebben het zichzelf bij hun allereerste creatie niet gemakkelijk gemaakt, het is een fysiek hoogstandje geworden. “Door het lange gemis wilden wij zweten, wij wilden uitgeput zijn samen. Daar zijn we zeker voor gegaan.” 

Lees voort onder de video van de choreografie "Pliancy" van Karlijn Dedroog en Tiemen Bormans: 

Videospeler inladen...

Nie pleuje

Nie pleuje (niet plooien) luidt een Gents gezegde: niet toegeven, onverzettelijk blijven. Maar buigzaamheid kan ook een kwaliteit zijn. In hun zinderende duet “Pliancy” plooien en slingeren Karlijn en Tiemen hun lichamen dat het een lieve lust is. “Hoe mooi is het om samen in dezelfde richting te evolueren, elkaar kwijt te raken in het veranderen maar elkaar ook terug te vinden in de nieuwe persoon die na verloop van tijd uit de ander is ontpopt?” zeggen ze.

In normale omstandigheden krijgen de dansers carte blanche bij het bedenken van hun choreografie. Maar dit jaar kwamen er door corona toch beperkingen: ze moeten rekening houden met de strenge veiligheidsnormen die van kracht zijn binnen Opera Ballet Vlaanderen. Dansers mogen elkaar niet aanraken, en er mogen ten hoogste vijf dansers op het podium staan.

We zijn allemaal samen en toch allemaal apart aan het dansen, en ik denk dat dat voor een heel sterk eindresultaat zorgt.

Danser-choreograaf Tiemen Bormans

“Ik denk dat we dat als een uitdaging kunnen bekijken,” zegt danser Tiemen Bormans: “Of als een nieuwe manier van denken, om anders te werk te gaan. Er komen dingen uit waar je anders nooit aan gedacht had. En ik denk dat daarom dit jaar ook een heel sterk jaar is. We zijn allemaal samen en toch allemaal apart aan het dansen, en ik denk dat dat voor een heel sterk eindresultaat zorgt.”

Lees voort onder het interview met danser-choreograaf Tiemen Bormans:

Videospeler inladen...

Heilzame kracht

De coronacrisis drukt natuurlijk ook haar stempel op de choreografieën zelf, maar niet altijd op een donkere manier. Veel choreografieën gaan over het uitbreken, het vieren van energie, het plezier en de heilzame kracht van  dansen, opnieuw mogen dansen. 

Maar ook over het verstikkende van de coronabeperkingen, van de bedrukkende muren van onze kamers nu we verplicht thuis moeten blijven. Zoals in “Room temperature”, een creatie van Viktor Banka. 

Lees voort onder de video van "Room temperature", een choreografie van Viktor Banka:

Videospeler inladen...

Talkshow

“Choreolab” zit dit jaar verpakt in een talkshow. Na elk van de negen choreografieën vertellen drie praatgasten over hun indrukken: voormalig principal dancer Wim Vanlessen, coryfee Marie-Louise Wilderijckx, en verrassend ook ex-topatlete Élodie Ouédraogo. Zij blijkt een grote fan van dans. 

Ik zit zo gefascineerd te kijken naar die beweging en die kracht, en die techniek ook, die beheersing!

Ex-topatlete Élodie Ouédraogo

“Dans is emotie” zegt Ouédraogo: “Maar ik vind sowieso mensen die geen gêne hebben, die gewoon op een dansvloer stappen en alles loslaten: ik vind dat zó mooi om naar te kijken! En wat ik heel lang niet geweten heb is dat je met dans ook echt een verhaal vertelt, en dat je dat kan overbrengen. Dat is zó knap.”

Lees voort onder het interview met Élodie Ouédraogo:

Videospeler inladen...

Topsport

Maar Élodie Ouédraogo kijkt natuurlijk ook naar de dansers met de ogen van een ex-topsporter: “Ja, dans is topsport. En ik zit zo gefascineerd te kijken naar die beweging en die kracht en die explosiviteit die er gegenereerd wordt, en die techniek ook, die beheersing! Ik wou dat ik het zelf beter kon. Ik ben ook blij met mijn sportcarrière hoor, maar om een of andere reden is dans de sport die ik nooit heb beheerst.”

Bekijk hieronder het verslag over "Choreolab" in het Journaal:

Videospeler inladen...

“Choreolab” gaat vrijdagavond 18 december om 20u in première. Alle info vind je op de website van Opera Ballet Vlaanderen. Op hun Facebook-kanaal kan je “Choreolab” bekijken, en wie niet op Facebook zit kan terecht op YouTube

Meest gelezen