Limburgse fruittelers planten nieuwe hagen aan rond plantages voor meer biodiversiteit

Vanaf vandaag planten elf fruittelers uit Alken, Kortessem, Nieuwerkerken en Sint-Truiden hagen aan rond hun plantages. Het gaat in totaal om 17.000 struikjes, goed voor vijf kilometer aan haag. Deze ochtend plantten Inge Moors (CD&V), Bert Lambrechts (N-VA) en Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) de eerste struikjes in Kortessem.

Het Haspengouwse landschap wordt de komende dagen nog groener, want rond de fruitplantages van elf boeren worden deze week nieuwe hagen geplant. De actie maakt deel uit van het plattelandsproject Biodiverse Fruitteelt en zal dus ook heel wat nieuwe insectensoorten met zich meebrengen. De hagen werden vanochtend geleverd in Sint-Truiden en zullen vandaag rondgebracht worden naar de verschillende fruittelers. Zij zullen er dan voor zorgen dat de haag tegen vrijdag geplant is. 

Biodiversiteit

"De haag moet zorgen voor meer biodiversiteit", vertelt Joke Rymen van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. "De telers hopen dat er meer insectensoorten de weg vinden naar hun plantages, en specifiek naar de hagen zelf. Op die manier zullen zij ervoor zorgen dat plagen, zoals bijvoorbeeld de bladluis, veel minder zullen voorkomen. De fruitbomen zelf zullen dan minder schade oplopen, waardoor de appels en peren van betere kwaliteit zullen zijn." 

De bijen kunnen nu het hele jaar door voor een betere bestuiving zorgen

Het project is daarnaast niet alleen een natuurlijke bestrijding van ongedierte, maar zal er ook voor zorgen dat de bijen makkelijker kunnen bestuiven. "Doordat het gaat om verschillende haagsoorten, zal er zowel in het voorjaar, als in het najaar altijd wel ergens een struikje in bloei staan. De bijen hoeven dus niet te wachten op de bloesems van de fruitbomen zelf, maar kunnen het hele jaar door voor een betere bestuiving zorgen", besluit Rymen. 

Tegen het einde van deze week zouden alle 17.000 struikjes geplant moeten zijn.  

Meest gelezen