LIVEBLOG - Premier De Croo: "Als vaccins vroeger beschikbaar zijn, zullen we klaar zijn om vroeger te starten"

België kan mogelijk al vroeger dan 5 januari beginnen te vaccineren. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). "Als de vaccins sneller beschikbaar zijn, dan zullen we klaar zijn." Eerder liet voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weten dat Europa het coronavaccin van Pfizer-BioNTech wellicht al vóór Kerstmis goedkeurt. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "Als vaccins vroeger beschikbaar zijn, zullen we klaar zijn om te starten"

Nu het Europees Geneesmiddelenagentschap en de Europese Commissie zich nog voor Kerstmis zullen buigen over het coronavaccin van Pfizer-BioNTech, kunnen we misschien in ons land vroeger beginnen met te vaccineren. Dat zegt de Taskforce Vaccinatie, die momenteel bekijkt wat mogelijk is. 

"Dit is goed nieuws", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) aan VRT NWS. "Wij hebben altijd gezegd dat we klaar zullen zijn eens de vaccins beschikbaar zijn. We gingen er altijd vanuit dat dat 5 januari zou zijn (daarom dat ons land die datum naar voor schoof als start van de vaccinatiecampagne, red.). Maar als de vaccins sneller beschikbaar zijn, zullen we klaar zijn om sneller te kunnen starten."

Het is momenteel nog niet honderd procent zeker dat we ook sneller vaccins kunnen krijgen, al is de kans groot, nu een Europese goedkeuring vroeger dan gepland wordt verwacht. "We zullen wellicht begin volgende week daarover duidelijkheid krijgen", zegt De Croo. De producenten lieten al weten dat ze vroeger kunnen leveren als dat nodig is. 

De Taskforce Vaccinatie kijkt vooral naar "enkele woonzorgcentra" waar er al misschien tussen Kerstmis en Nieuwjaar kan worden gestart. "De voorbereidingen zijn rond, de draaiboeken liggen er", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. "Deze week gaan we proefdraaien in enkele woonzorgcentra, om te kijken of we nog dingen moeten bijsturen. Dat komt op het goede moment."

Lees hier meer:

Reproductiegetal in zeven provincies boven de 1

Het reproductiegetal is de schatting van de besmettingsgraad van het coronavirus. Als het cijfer hoger ligt dan 1, betekent het dat de epidemie aan kracht toeneemt. Op nationaal niveau lag het cijfer tussen 8 en 14 december op 0,970.

(lees verder onder de uitlegvideo)

Videospeler inladen...

In alle Vlaamse provincies, behalve in Vlaams-Brabant, ligt het reproductiegetal op dit moment wel al boven de 1. In Antwerpen is het getal met 1,118 het hoogst, gevolgd door West-Vlaanderen (1,081), Oost-Vlaanderen (1,080) en Limburg (1,065). In Vlaams-Brabant flirt het reproductiegetal wel met de grens van 1, maar ligt het voorlopig nog op 0,926.

Ook aan de andere kant van de taalgrens gaat het reproductiegetal in de meeste provincies de hoogte in. In Namen (1,089), Waals-Brabant (1,046) en Henegouwen (1,019) ligt het getal al boven de 1. Enkel in Luxemburg (0,942) en Luik (0,966) is de gevreesde grens (nog) niet bereikt.

Ook in de Duitstalige Gemeenschap schiet het cijfer de hoogte in. Tussen 8 en 14 december lag het reproductiegetal daar op 1,326. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt het cijfer met 0,949 nog net onder 1.

Avondklok om 20 uur ingegaan in Frankrijk: "Extra controles en zware boetes"

In Frankrijk is vanavond voor het eerst de avondklok ingegaan om 20 uur. "Dat is hier relatief vlot verlopen", zegt VRT NWS-journalist Steven Decraene in Parijs. "Het is nu 22.30 uur en het is hier redelijk rustig. Enkel nog auto's of brommers die eten leveren, taxi's en bussen zijn op de baan. Er zijn ook extra controles op de ring rond Parijs. Wie zich niet om professionele reden verplaatst, riskeert een zware boete."

Videospeler inladen...

Nederland scherpt reisadviezen aan: reizen wordt naar alle landen afgeraden

Vanaf woensdag geldt in Nederland voor alle landen in de wereld code oranje. Dat betekent dat alle landen die nog op geel stonden (let op: veiligheidsrisico's) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) zijn gezet. 

Tot nu toe stonden alleen nog de Canarische Eilanden op geel, evenals de Nederlands Caribische eilanden Aruba en Bonaire. Premier Mark Rutte kondigde tijdens het coronadebat in het parlement al aan dat Aruba en Bonaire op oranje gingen.

Europese landen (waaronder België) gaan info over vaccinatiecampagne uitwisselen

Verschillende Europese landen, waaronder ook België, hebben afgesproken elkaar op de hoogte te houden van de coronavaccinatiecampagnes. De uitwisseling komt er op initiatief van Italië. Ook Nederland, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland doen mee.

Volgens het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is het vooral de bedoeling om de campagnes in de verschillende landen wat te coördineren en om "elkaar op de hoogte te houden". Het is niet meteen de bedoeling om concrete afspraken te maken om overal op hetzelfde moment te gaan vaccineren.

Rodium: het duurste edelmetaal van het moment (en daar zit het coronavirus voor iets tussen)

Niet zilver, niet goud, maar het voor velen onbekende rodium is momenteel het duurste edelmetaal ter wereld. Dat is onder meer een gevolg van de coronacrisis, legt chief strategy officer van BNP Paribas-Fortis Philippe Gijsels uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Lees en beluister meer in dit artikel:

Kan een voetbalclub een speler ontslaan na een lockdownfeest?

KV Oostende heeft doelman Fabrice Ondoa ontslagen omdat hij afgelopen weekend blijkbaar een lockdownfeest had georganiseerd in zijn woning. Maar is dat reden genoeg om iemand te ontslaan? Hoogstwaarschijnlijk is het rechtsgeldig, maar even waarschijnlijk is het ook “disproportioneel en hypocriet”, vindt Sporza-journalist Peter Vandenbempt.

Lees meer in dit artikel:

Bart De Wever (N-VA): "In 95 procent van de lockdownfeestjes laten bewoners de politie binnen"

Slechts in een kleine minderheid van de lockdownfeestjes bij mensen thuis, laten de bewoners de politie niet binnen wanneer die komt opdagen. Dat zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) in een reactie op de nieuwe richtlijnen voor de handhaving van de coronamaatregelen die de parketten van ons land vandaag zijn overeengekomen. Tot nu toe ging de politie in Antwerpen ook binnen bij mensen die hiervoor geen toestemming gaven, maar dat mag in het vervolg niet meer. 

"Tot op heden, als de politie een lockdownfeestje vaststelt, dat is dan niet de bomma die op bezoek komt, maar duidelijk met muziek en met veel mensen aanwezig, dan vragen we de toestemming om binnen te komen. Die krijgen we in 95 procent van de gevallen. In 5 procent van de gevallen krijgen we die niet, mensen die echt kwaadwillig zijn."

"Tot op heden, conform artikel 27 van de wet op het politieambt, gingen we daar toch binnen, wegen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Met wat de parketten nu voorschrijven, zullen we een toetsing bij hen moeten doen. We gaan natuurlijk bestuurlijk binnen, maar we willen een gerechtelijke afhandeling. De federale regering verplicht ons ook daartoe. Dat hebben de parketten nu helder gesteld."

Lees meer in dit artikel:

Geen extra politiecontroles en geen drones tijdens eindejaar in Oost-Vlaanderen, wél dagvaarding bij overtreding

Gouverneur Carina Van Cauter laat weten dat er in Oost-Vlaanderen geen extra mankrachten ingezet worden om te controleren op lockdownfeestjes. Ook mag de politie geen huizen betreden zonder toestemming en zullen er geen drones gebruikt worden om na te gaan hoeveel mensen er in een huis aanwezig zijn. "We rekenen op de medewerking van de burgers", zegt Van Cauter. "Wie toch betrapt wordt, riskeert deze keer ook een dagvaarding voor het gerecht."

Lees meer in dit artikel:

COVID-19 levert Colruyt hogere omzet op, maar marktaandeel gedaald

Supermarktgroep Colruyt heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar - de periode april tot en met september - 5,7 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het marktaandeel daalde wel, zo maakte Colruyt Group nabeurs bekend.

Het marktaandeel van de winkelmerken Colruyt, OKay en Spar bedroeg in de eerste jaarhelft 31,7 procent, waar dat een jaar eerder 32,5 procent was. Volgens de groep waren buurtwinkels bij de consumenten in de coronatijden in trek, "mede door hun groter aantal en dus nabijheid".

De omzet van de volledige Colruyt Group nam tijdens de eerste zes maanden van het boekjaar met 5,7 procent toe tot 4,99 miljard euro. De voedingswinkels verkochten meer, terwijl de omzet van winkelmerken als Dreamland en Dreambaby, en van de brandstofactiviteiten Dats 24, daalde. De groepswinst ging ruim een kwart hoger tot 246 miljoen euro.

Colruyt Group herhaalt de prognose dat ze dit jaar de geconsolideerde nettowinst van vorig boekjaar "minstens zal evenaren". In het boekjaar tot en met eind maart van dit jaar was er sprake van 380 miljoen euro, exclusief eenmalige effecten.

Meest gelezen