Copyright © 2018, ikhsan nurariawan, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Meer dan 1 miljoen gezinnen betalen elk jaar 500 euro te veel voor hun energie

Nog altijd betalen meer dan een miljoen Belgische gezinnen veel te veel voor hun aardgas en elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van de federale energiewaakhond CREG. Dat is des te opmerkelijker omdat de gemiddelde energieprijzen dit jaar net sterk gedaald zijn.

In 2020 zijn de elektriciteitsprijzen vrij fors gedaald in vergelijking met voorbije drie jaar: gemiddeld met 10 procent, zo berekende energiewaakhond CREG. Voor gas was de daling nog sterker. Je betaalt nu gemiddeld 26 procent minder voor gas dan in de voorbije drie jaar. 

Dat heeft veel te maken met de coronacrisis. De vraag naar elektriciteit was, zeker tijdens de eerste lockdown in maart, april en mei duidelijk lager dan het aanbod, waardoor de prijzen zakten. 2020 was bovendien een goed jaar voor hernieuwbare energie.

Tot zover het goede nieuws, want ondanks die interessante prijsdaling, blijven heel wat Belgen hangen bij hun (te) dure energiecontracten, ziet de CREG. Meer dan 900.000 gezinnen - bijna 1 op de 5 - zijn sinds de liberalisering van de energiemarkt rond 2007 nooit van elektriciteitscontract veranderd. Hetzelfde geldt voor gas: 400.000 mensen zijn in diezelfde periode altijd bij hetzelfde contract blijven hangen.

Dure contracten

Trouwens, zelfs als gezinnen van energiecontract wisselen, komen ze vaak toch bij de duurste producten terecht. Ruim 2,2 miljoen gezinnen zitten voor elektriciteit vast aan een van de 10 duurste contracten. Voor aardgas gaat het om 1,2 miljoen gezinnen.

Daar komt nog bovenop dat ruim 300.000 Belgische gezinnen - vooral Vlamingen trouwens - een "slapend energiecontract" hebben voor elektriciteit en nog eens 170.000 voor gas. Die "slapende energiecontracten" zijn dure contracten die automatisch verlengd worden en die bovendien niet opgenomen zijn in de online prijsvergelijkers. 

Volgens de CREG kunnen alles samen meer dan 1 miljoen Belgische gezinnen meer dan 500 euro per jaar besparen op hun energiefactuur (elektriciteit en gas samengeteld). Voor 600.000 Vlamingen gaat het zelfs over meer dan 600 euro per jaar. 

Herbekijk hier de journaalreportage (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Te complex

Maar hoe komt het dat we ons nog altijd zo laten vangen? De CREG is stellig: het wereldje van de energiecontracten te complex voor de doorsnee Belg. Zo is veranderen van contract nog altijd niet gemakkelijk: want hoe kan je het best vergelijken? Welk contract moet je dan kiezen? En wat moet je daarvoor concreet doen? 

Bovendien zijn de voorwaarden voor energiecontracten vaak bijzonder ingewikkeld geformuleerd, doorgaans in minuscule lettertjes. De goedkoopste contracten hebben doorgaans ook de meest strikte voorwaarden.

De CREG roept de overheid ook op om slapende energiecontracten gewoon te verbieden, zodat die niet meer automatisch verlengd kunnen worden. Ook wil de energieregulator dat documenten van de energieleverancier voortaan een QR-code krijgen, die automatisch doorverwijst naar de tarieffiche. Zo zouden consumenten hun contracten veel makkelijker kunnen vergelijken. Wie dat vandaag al wil doen, kan daarvoor trouwens de CREG Scan gebruiken.

In ons land bestaat ook al veel langer een "consumentenakkoord" dat consumenten moet beschermen tegen bedenkelijke praktijken van leveranciers. Alleen: amper 9 van de 19 energieleveranciers in ons land onderschrijven dat akkoord. De CREG roept op om dat aan te kaarten en bovendien het consumentenakkoord nog verder aan te scherpen.

Minister roept energieleveranciers op het matje

Over de slapende energiecontracten hebben federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) gisteren al samengezeten met de betrokken leveranciers (volgens onze informatie gaat het om Luminus, Eneco, Mega en Lampiris, red.).

"Zij hebben zich geëngageerd om op korte termijn die dure en problematische slapende contracten aan te pakken", zegt Van der Straeten. "Het hoe en wat laat ik aan hen over." Midden januari zien De Bleeker en Van der Straeten de energieleveranciers opnieuw "om hun plan van aanpak te bespreken". 

Meest gelezen