Belga

Militairen zijn binnenkort altijd verzekerd zonder hoge premies, Defensie en verzekeraars sluiten een akkoord

Defensie en Assuralia, de federatie van de verzekeringssector, hebben een akkoord gesloten over de risico's van militairen. Daardoor zouden Belgische militairen ook zonder hoge premies vanaf juli verzekerd zijn voor alle risico's, zowel in het binnenland als tijdens buitenlandse operaties. Eerder bleek dat dat niet altijd het geval was.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en van Assuralia hebben vanavond een conventie ondertekend over de verzekeringen voor Belgische militairen. Vanaf juli volgend jaar zouden al het defensiepersoneel gedekt zijn door een schuldsaldoverzekering ingeval van overlijden. 

Vanaf dan zullen Defensie of de verzekeraar bij een overlijden het openstaande bedrag van een hypotheeklening van de militair in kwestie voor hun rekening nemen. Het gaat om 25.000 mannen en vrouwen en hun gezin. 

De maatregel slaat op alle activiteiten van de militairen, zowel op oefening als bij militaire operaties en zowel in binnen- als buitenland. Er is ook duidelijk beschreven wie opdraait voor het risico. Bij operaties in binnen- en buitenland of risicovolle activiteiten zoals parachutespringen en diepzeeduiken neemt de overheid de verplichtingen op zich. In alle andere gevallen zijn dat de verzekeringsmaatschappijen. Die zullen ook geen bijkomende premies aan het defensiepersoneel meer aanrekenen zoals nu wel het geval is. 

Een tijd geleden had collega Jens Franssen (zie artikel links) aangekaart dat de wetgeving enkel van toepassing was op militairen die in het buitenland operaties uitvoerden, maar niet met de inzet daarvan op Belgisch grondgebied. Dat bleek veel minder het geval bij Belgische  militairen die werden ingezet in de strijd tegen de terreur in eigen land.

Herbekijk hier een bijhorend fragment uit "Het journaal" van 31 maart 2019:

Videospeler inladen...

Meest gelezen