foto Peter Hilz (C)

Nederlandse dichter Alfred Schaffer (47) wint P.C. Hooft-prijs voor oeuvre

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde gaat volgend jaar naar de Nederlandse dichter Alfred Schaffer. Hij krijgt de prijs voor zijn volledige oeuvre. Schaffer is 47 jaar en een van de jongste dichters die de prijs ooit won. Enkel Lucebert (43), Gerard Reve (45) en Rudy Kousbroek (46) waren jonger.

De P.C. Hooft-prijs is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre en wordt afwisselend uitgereikt voor proza, essay en poëzie. De prijs is 60.000 euro waard. De plechtige uitreiking vindt in mei plaats in Den Haag. 

"Alfred Schaffer is een dichter die zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat. Dat uit zich in zijn neus voor moderne communicatievormen, maar vooral ook in de oprechte betrokkenheid met de wereld die uit zijn verzen spreekt", aldus de jury. 

Alfred Schaffer is een dichter die zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat. 

Jury P.C. Hooft-prijs 2021

Schaffer publiceerde de afgelopen 20 jaar al 10 dichtbundels, waarvoor hij verschillende prijzen won. Dit jaar verscheen "Wie was ik". Hij is als lector Nederlands verbonden aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika, waar hij ook woont. Hij schrijft ook poëziekritieken in De Groene Amsterdammer.

"Schaffers poëzie is nooit los te zien van de context van Zuid-Afrika. In zijn gedichten resoneert de verhouding tussen wit en zwart regelmatig, ook vanwege de persoonlijke achtergrond van de dichter, die een Arubaanse moeder heeft", zegt de jury.

Meest gelezen