Nieuw testcentrum in Gent moet corona-uitbraken op scholen opsporen met sneltesten: "We zoeken vooral superverspreiders"

Aan het AZ Jan Palfijn in Gent is een nieuw testcentrum geopend waarmee corona-uitbraken op scholen sneller opgespoord moeten kunnen worden. Het Rode Kruis voert er sneltesten uit op leerlingen en leerkrachten die in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon. Het gaat om een pilootproject.

De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) in het Gentse kunnen vanaf nu leerlingen en leerkrachten doorsturen naar een nieuw coronatestcentrum waar ze een sneltest kunnen ondergaan.  Zo kunnen corona-uitbraken op scholen sneller opgespoord én ingedijkt worden. Het gaat om een pilootproject. Het eerste sneltestcentrum is vandaag geopend aan het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn. "We werken op doorverwijzing", vertelt CLB-dokter Belcacem Aggoune. "Leerlingen of leerkrachten die een risicocontact hebben gehad met een besmet persoon kunnen hier terecht voor een sneltest." 

Sneller resultaat én een pak minder pijnlijk 

'Rode Kruis'-vrijwilliger Thomas

Een aantal 'Rode Kruis'-vrijwilligers zal de speciale sneltest uitvoeren. "We kregen gisteren een opleiding en vandaag al komt de eerste testpersoon langs. De sneltest verschilt een beetje van de klassieke coronatest. Hij is een pak minder pijnlijk", vertelt vrijwilliger Thomas. "Er is een korte ondiepe schraping in de neus en in de keel. Daardoor is het minder onaangenaam."  

Superspreaders opsporen

Het nieuwe testcentrum is een pilootproject maar het doel is erg duidelijk. "We willen de zogenaamde superspreaders in het onderwijs opsporen: kinderen of jongeren die heel erg veel andere mensen besmetten", vertelt Thomas. "Het centrum is dan ook vooral gericht op die leeftijdscategorie." Toch zullen ook leerkrachten er terecht kunnen. "We verwijzen door en proberen de testen binnen de dag te laten uitvoeren. Het moeten sneltesten blijven, anders schieten ze hun doel voorbij", benadrukt dokter Aggoune.  Begin januari wordt het pilootproject geëvalueerd en mogelijk ook uitgebreid over heel Vlaanderen. 

Meest gelezen