Het was deze ochtend nog rustig in Maasmechelen Village
foto: Radio 2

Nog geen overrompeling van shoppende Nederlanders: “We hebben geen schrik van Nederlanders, ze mogen komen”

Sinds middernacht zijn niet-essentiële winkels in Nederland gesloten om de coronapandemie in te dijken. Bij ons zijn die winkels wel open en vooral in grensgemeenten bereiden ze zich voor op winkelende Nederlanders in het weekend.

Vanmorgen was het nog rustig in Maasmechelen Village. Op de parking stonden voornamelijk auto’s met Belgische nummerplaten, maar  af en ook een Nederlandse auto.  Als aan Nederlanders gevraagd wordt of ze nu komen omdat de winkels bij hen dicht zijn, wil niemand reageren. Op sommige momenten is de reactie zelfs ronduit agressief. 

Belgische klanten hebben wat minder coronaschaamte om aan Radio 2 te vertellen wat ze komen doen. “Ik ben nu al naar hier gekomen om kerstcadeautjes te kopen”, vertelt een winkelende Chantal Vanheusden. “Want ik vermoed dat het door de Nederlanders wel extra druk gaat worden de komende dagen.” Guy Jottay die afkomstig is uit Maasmechelen is er geruster in: “Ik heb al a priori geen schrik van Nederlanders en van mij mogen ze zonder problemen hier rondlopen.”

We zijn voorbereid op een eventuele stormloop

Commissaris Freddy Gevaert

In het weekend zou het wel eens erg druk kunnen worden in de shoppingcentra in de grensgemeenten. Commissaris Freddy Gevaert van politiezone Lanaken-Maasmechelen: “We zijn voorbereid op een eventuele stormloop, maar we zullen erop letten dat bezoekers uit Duitsland en Nederland de regels rond de social distancing en de bubbel van 4 volgen. We monitoren het verkeer op de autosnelweg, op de wegen naar de shoppingcentra en de parkings. We gaan de mensen niet wegpesten door te ontraden, maar we gaan ze wel wijzen op de regels hier in België.” 

Om voor de veiligheid te blijven zorgen is er een nauw overleg tussen Maasmechelen Village, de politie en de burgemeester. Het outletcenter heeft nog meer maatregelen genomen. David Winkels van Maasmechelen Village: “We hebben hier ook een semipublieke straat die wel openbaar is, maar die we in de gaten kunnen houden en waar we desnoods kunnen ingrijpen. We hebben een app die klanten kunnen gebruiken om de drukte in de winkels te meten en we hebben elk weekend 30 tot 40 hosts rondlopen. Onze buren uit Nederland blijven welkom, maar er zal hen wel worden duidelijk gemaakt wat de maatregelen zijn die ze moeten respecteren.”

Winkelbedienden zijn niet altijd gerust

Of dat genoeg zal zijn om de klanten veilig te laten winkelen, zal later nog moeten blijken. Maar sommige winkelhouders in Maasmechelen Village zijn er niet helemaal gerust in. “Nu is het wel rustig”, zegt een winkelbediende terwijl ze een klant de koopwaar overhandigt. “Maar je moet hier eens in het weekend komen, da’s helemaal iets anders. Da’s niet ok.” In een andere winkel kijken ze dan wél weer uit naar het drukke weekend. “Er is heel veel concurrentie met het outletcenter in Roermond. Nu dat dicht is, kunnen we de klanten overnemen”, lacht winkelbediende Indira Cadau.

Meest gelezen