Leieslag Kuurne

Oud-strijder Aimé Acton (102) uit Kuurne overleden: "Laatste nog levende man die meevocht in Slag aan de Leie"

In Kuurne wordt getreurd om oud-strijder Aimé Acton (102). Hij was de laatste nog levende man die meevocht in de Slag aan de Leie, een heel bloedige veldslag aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers namen toen het centrum van Kuurne in. Op 2 dagen tijd sneuvelden meer dan 100 Belgische soldaten.

De laatste levende oud-strijder van de Slag aan de Leie (24 mei 1940) heeft zijn laatste veldslag verloren. Aimé Acton, ereburger van Kuurne, maar afkomstig uit Montignies-sur-Sambre, is gestorven. Hij werd 102 jaar. "Het isolement als gevolg van de lockdown is hem fataal geworden", zegt Wilfried Dujardin, secretaris van het Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne. "Hij vertelde zo graag moppen en was graag in gezelschap, maar de laatste tijd zag hij bijna niemand meer."

Bloedige veldslag

De Slag aan de Leie duurde slechts 4 dagen, maar op 2 dagen tijd sneuvelden meer dan 100 Belgische soldaten, 500 raakten gewond en 800 mensen werden krijgsgevangenen. Aimé kreeg in 2015 nog de erkentelijkheidspenning van de gemeente Kuurne als laatste getuige van de bloedige slag aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. 

"Tot vorig jaar nog kwam hij ieder jaar naar de herdenking", vertelt Dujardin. "We zorgden toen voor de eerste keer voor een rolstoel. Zo kon Aimé vlot van de beginplechtigheid aan de kerk tot aan het monument aan de Leie geraken. Hij was een ongelofelijke man."

Meest gelezen