Tartiste-Disney+

Veroveren peperkoekenhuisjes van Vlaams bedrijf nu ook Amerika? "We mochten het huis uit film 'Home Alone' nabouwen"

Patisseriebedrijf Tartiste in Landegem, in Oost-Vlaanderen, maakt sinds de coronacrisis peperkoekenhuisjes en die verkopen als zoete broodjes in Vlaanderen. Zo goed zelfs dat het bedrijf nu ook een groot peperkoekenhuis maakte voor een Amerikaans bedrijf. 

Het bedrijf Tartiste zocht, net zoals zoveel bedrijven en zelfstandigen, een manier om de centen binnen te krijgen tijdens deze coronacrisis. Want bestellingen van traiteurs en restaurants waren er niet meer. De zomerperiode kon het bedrijf nog overbruggen met een ijskar. Toen kwam de tweede lockdown en werd ook de herfstvakantie verlengd. Het bedrijf kwam op het idee om peperkoekenhuisjes te maken toen de kinderen zo lang thuis zaten. "We wilden onze eigen kinderen creatief bezighouden en zo zijn we bij de peperkoek terechtgekomen", vertelt zaakvoerder Julie Westerlinck.

We zijn peperkoekenhuisjes beginnen maken om onze kinderen tijdens de lockdown zoet te houden

Julie Westerlinck

Echtgenoot Björn had al het idee om een webshop te openen. Toen zijn vrouw Julie met het idee kwam om de peperkoekenhuisjes te verkopen bleek dat een gat in de markt te zijn. Foto's werden op sociale media gezet en die leidden een eigen leven.  "Na een week hadden we al bijna 1.000 huisjes verkocht, dat hadden we niet zien aankomen." Na bijna een maand zijn er bestellingen voor meer dan 3.000 huisjes.

Disney+

Het verhaal heeft ondertussen een internationale zijsprong gekregen, vertelt het koppel: "We zijn gecontacteerd door een communicatiebureau dat werkt voor het streamingbedrijf Disney+. Voor het 30-jarig bestaan van de film 'Home Alone' (verhaal van een jongen die op kerstmis alleen achtergelaten was door zijn familie en allemaal avonturen beleefde in het grote huis, nvdr.) hebben ze gevraagd of we het huis in de film kunnen namaken in peperkoek. Dat was eens iets anders dan het klassieke peperkoekenhuisje", lacht Westerlinck. 

(lees verder onder de video)

Peperkoekenhuis bouwen zoals een architect

Een bestaand huis namaken is zoals een architect het zou doen, zegt zaakvoerder Björn: "Je maakt een schets van een foto. Dan begin je te meten en af te wegen, vormpjes uitknippen en deeg maken en uitrollen. Je maakt een constructie die je kan bekleven met chocolade. Soms moet je eens opnieuw beginnen maar dan ineens staat je huisje er."

Westerlinck en haar man hebben zelf twee kinderen van 4 en 6 jaar. "Als je kinderen van die leeftijd iets geeft om hen even 'zoet te houden', dan duurt dat meestal niet lang. Maar met die peperkoekenhuisjes zijn ze echt heel lang bezig." Als je een peperkoekenhuisje bestelt, krijg je er een spuitzak en snoepjes bij om je huisje te decoreren.

Meest gelezen