ddp images

Pfizervaccins zullen in Oost-Vlaanderen bewaard worden in 3 ziekenhuizen

In heel Vlaanderen zal het vaccin van Pfizer opgeslagen worden in 13 ziekenhuizen, waarvan dus 3 in Oost-Vlaanderen: het UZ in Gent, het Jan Palfijn in Gent en het AZ Sint-Blasius in Dendermonde. Zij zijn aangeduid door de 'taskforce vaccinatie' omdat zij de vaccins van Pfizer aan -70 graden kunnen bewaren en daar ook voldoende diepvriezers voor hebben. 

De precieze verdeling over hoeveel en voor welke woonzorgcentra ze vaccins moeten bewaren, dat is nog niet helemaal duidelijk. Maar wel hoe ze door Pfizer zullen aangeboden worden aan de ziekenhuizen, zegt diensthoofd Isabelle Leroux van het centrum vaccinologie van het UZ in Gent: “Het vaccin zit in flesjes met daarin 5 dosissen, en Pfizer stopt 195 van die flesjes in een doos die het volume heeft van een pizzadoos”

In die 13 ziekenhuizen zullen de vaccins gestockeerd worden voor de eerste fase van vaccinaties: in woonzorgcentra, aan ziekenhuispersoneel en eerstelijnszorgverleners. Vermoedelijk zal tegen een tweede fase het vaccin van Moderna klaar zijn en dat moet maar op -20 graden bewaard worden, waardoor veel meer mogelijkheden zullen zijn om te stockeren.  

kasto80

Meest gelezen