Schermutseling tussen jongeren en politie op Dageraadplaats in Antwerpen

Aan de Dageraadplaats in Antwerpen zijn er gisteravond schermutselingen geweest tussen enkele jongeren en de politie. Eén jongere zou daarbij een klap hebben gekregen. De politie onderzoekt het voorval intern.

De politie werd naar eigen zeggen gisteravond rond 23 uur opgeroepen na klachten van omwonenden over overlast op de Dageraadplaats in Antwerpen. Een twintigtal jongeren zaten biertjes te drinken op het plein.

Volgens de politie deed één jongere moeilijk toen de politie controle deed. Een tweede jongere zou volgens de politie proberen tussenbeide te komen, door op de agenten af te stormen. Daarna kreeg hij een klap en werd hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht. 

Bij de jongeren zelf is er een ander verhaal te horen. Volgens hen zaten zij met twee op de Dageraadplaats. De politie zou meteen naar de zwarte jongen in het gezelschap zijn gegaan. "Hij werd hardhandig aangepakt en kreeg een stoot. Daarop is er een discussie ontstaan", zegt zijn moeder aan VRT NWS. "Eens hij wilde vertrekken, zag hij zijn vriend op de grond liggen, omringd door de agenten. Zijn vriend had de politie aangesproken op hun houding en is daarop op de grond gegooid. Mijn zoon is daarop naar de politie toegegaan. Hij kreeg een klop en lag even later knock-out op de grond."

Volgens de politie waren de twee dronken en moesten ze hun roes uitslapen in de cel, maar dat ontkennen ze zelf. "Ze waren nuchter."

Het tweetal, allebei 16 jaar, kreeg een proces-verbaal voor verstoring van de openbare orde en weerspannigheid tegen de politie.

Volgens de jongeren zou er ook sprake zijn van racisme. Een bemiddelingsteam van de politie is intussen bij de ouders langsgeweest. Zij zijn van plan om een klacht in te dienen. De politie gaat het voorval intern onderzoeken. Als de klacht er is, wordt die ook onderzocht. "Mocht er inderdaad sprake zijn van racisme, is dat natuurlijk ontoelaatbaar", zegt politiewoordvoerder Willem Migom.

Meest gelezen