Betty Matthysen

Sociale energietarieven stijgen vanaf 1 januari

De sociale tarieven voor energie gaan op 1 januari 2021 omhoog. Het sociaal tarief voor elektriciteit stijgt vanaf volgende maand met 10 procent (enkelvoudige en tweevoudige tarieven) en dat van aardgas wordt 15 procent duurder, zo bepaalde de energiewaakhond CREG.

De sociale tarieven zijn de laagste tarieven op de markt. Ze worden toegekend aan mensen of gezinnen die genieten van bepaalde tegemoetkomingen, zoals mensen met een handicap of mensen met een leefloon. 

De sociale tarieven volgen de marktprijzen. De prijsstijgingen van de sociale tarieven worden wel geplafonneerd. 

De CREG legt deze tarieven elk kwartaal vast, vroeger gebeurde dat pas om de zes maanden. Op die manier worden prijsschommelingen sneller gevolgd. Vanaf 1 februari breidt de federale regering de doelgroep van de sociale energietarieven wel uit voor een jaar. 

Meest gelezen