Videospeler inladen...

25 mensen opgepakt in onderzoek naar fraude met corona-uitkeringen, schoten gelost bij huiszoekingen 

In een onderzoek naar ernstige sociale fraude met zogenoemde corona-werkloosheidsuitkeringen zijn vanmorgen 25 mensen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Dat zegt het federaal parket. Bij de tientallen huiszoekingen vanmorgen raakte ook een verdachte gewond door een politiekogel. 

De verdachten zouden ten onrechte werkloosheidsuitkeringen gevraagd en gekregen hebben door de identiteit te misbruiken van honderden  mensen. Andere fraudeurs ontvingen dan weer uitkeringen in hun eigen naam terwijl ze er eigenlijk geen recht op hadden.

Tijdens de lockdown, die ingevoerd werd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zaten heel wat werknemers tijdelijk zonder werk. De regering besloot daarom om de regels rond de tijdelijke werkloosheid te versoepelen. Naar schatting hebben in maart 2020 meer dan 900.000 personen van dit recht gebruik kunnen maken. 

Wapens en luxeauto's

"De diensten van de RSZ en de RVA hebben echter vastgesteld dat er bij bepaalde bedrijven retroactief aanvragen werden ingediend van mensen van wie de identiteit lijkt te zijn misbruikt", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. "Zodra die aanvragen werden gedaan, werd er ook een aanvraag ingediend bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen om de betaling van de corona-uitkeringen te ontvangen." Er werden dus mensen ingeschreven bij het personeelsbestand van die bedrijven, die er niet werkten. Zo konden de fraudeurs de personeelslijst kunstmatig aandikken en tijdelijke werkloosheidspremies opstrijken. 

Schade wordt geschat op 2 miljoen euro, maar dat kan nog oplopen

Eric Van der Sypt van het federaal parket

"De schade voor de sociale zekerheid wordt momenteel geschat op twee miljoen euro", aldus Van der Sypt. "Maar dat kan nog oplopen." Bij de 30 huiszoekingen die vanmorgen plaatsvonden, raakte één verdachte gewond door een politiekogel. "Hij greep naar een wapen en daarop heeft de politie geschoten, hij is niet levensgevaarlijk gewond", aldus Van der Sypt. Tijdens de huiszoekingen werden drie wapens en verschillende luxewagens in beslag genomen. 

De verdachten worden voorgeleid bij een onderzoeksrechter die zal bepalen of zij al dan niet in verdenking worden gesteld en in voorlopige hechtenis worden genomen. 

Herbekijk ook de reportage over het onderzoek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen