Staprobot in Glabbeek helpt mensen te revalideren na coronabesmetting

In het revalidatiecentrum in Glabbeek, dat in januari 2021 opengaat, zal een staprobot in gebruik genomen worden. Met de staprobot kunnen patiënten sneller en beter opnieuw leren lopen, bijvoorbeeld na een ongeval maar ook na een besmetting met corona. 

"Een staprobot werd tot nu toe vooral gebruikt voor mensen met een verlamming, die op die manier rechtop kunnen stappen en tegelijkertijd werkt dat herstellend voor het lichaam," vertelt Rudy Mattheus van het revalidatiecentrum. "Die staprobot gaan we nu ook gebruiken voor coronapatiënten omdat veel van hen langdurig op intensieve zorg hebben gelegen en erg verzwakt zijn. Met die robot gaan ze het stappen opnieuw kunnen ervaren, maar daardoor gaat het lichaam ook sneller opnieuw de stapbeweging overnemen."

Primeur voor Glabbeek

De eerste staprobot voor coronarevalidatie zal in gebruik genomen worden in Glabbeek, in het nieuwe revalidatiecentrum dat eind januari 2021 opengaat. "In België zijn er maar een paar staprobots en omdat wij bezig waren met een revalidatiecentrum in Glabbeek samen met "To Walk Again", de organisatie die gespecialiseerd is in mensen met verlamming, hebben we die robot kunnen aanschaffen. We gaan die wel niet alleen gebruiken voor mensen met corona, de robot is ook bedoeld voor andere patiënten."

Er is nog een reden waarom de primeur van de staprobot voor Glabbeek is. "Het revalidatiecentrum in Glabbeek is zo groot dat we perfect coronaproof kunnen werken. We zullen een ruimte hebben van meer dan 1.500 m² waar een twintigtal mensen op hetzelfde moment zullen revalideren. Dat is dus meer dan coronaproof."

Meest gelezen