© Ellen Goegebuer

Coronacrisis doet populariteit Oost-Vlaamse streekbieren stijgen "Particulieren kopen sinds eerste lockdown meer lokale bieren"

Oost-Vlamingen kiezen steeds vaker voor streekbier in de plaats van bier van een grote brouwer. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische brouwers. Zij verkopen sinds de eerste lockdown tot 7 procent meer streekbier aan particulieren. De meerverkoop maakt de verliezen door de horecasluiting en de annulatie van evementen evenwel niet goed. "Het is een klein lichtpuntje in deze duistere tijden." 

Ook al wordt er meer streekbier gekocht, die meerverkoop kan de verliezen door de sluiting van de horeca en het uitblijven van evenementen niet goedmaken. Maar toch is het een lichtpunt in moeilijke tijden volgens Miek van Melkebeke van brouwerij De Ryck uit Herzele: "Vlamingen houden van eten en drinken en gaan graag op zoek naar speciallekes. Wij hebben het geluk van daar onder te vallen." 

Lokaal shoppen betekent ook streekbier kopen,  mensen vinden de weg beter.

Miek Van Melkebeke, brouwerij De Ryck

Geen bier in promotie

En dus komen ze vaker bij de lokale brouwerijen terecht. "Vlamingen hebben de mindset van "als we dan toch een biertje thuis consumeren, gaan we eens lokaler kijken", vervolgt Melkebeke, "ze gaan dan eerder lokaal kijken in plaats van bij de grote supermarktketens het merk X of Y mee te nemen dat in promotie staat. Dus dat is wel veranderd naar ons toe." De lokale brouwers hopen nu ook dat veel mensen in eigen streek drank zullen kopen om cadeau te geven of om het nieuwe jaar te klinken. 

Donkere tijden

Bij de brouwers van streekbieren heerst zeker geen hoerastemming. "We willen dit jaar zo snel mogelijk vergeten", zegt Melkebeke. "We draaien grote verliezen want alle evenementen zijn afgelast en de cafés zijn dicht. De meerverkoop die we nu zien door lokale kopers maakt dat niet goed. Het is wel hoopgevend dat mensen vaker aan ons denken. Naar de toekomst toe is dat zeker goed nieuws maar op dit moment gaan alle brouwers door een gitzwarte periode. Laat ons snel - met een streekbiertje - klinken op een beter 2021", lacht Melkebeke nog. 

Meest gelezen