Viroloog Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs voor helder taalgebruik en wordt "verrast" aan zijn eigen voordeur

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht heeft dit jaar de Wablieft-prijs gewonnen. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een organisatie die duidelijke heldere taal gebruikt of anderen aanspoort dat te doen. "Het is een mooie waardering voor mijn werk van de afgelopen maanden", reageert de viroloog.

Wablieft is het Centrum voor Duidelijke Taal. Het maakt onder meer kranten en boeken in eenvoudig Nederlands. Wablieft geeft ook opleidingen en herschrijft teksten. Daarnaast geeft het jaarlijks de Wablieft-prijs aan een persoon of organisatie die opvalt door zijn of haar duidelijke taal. Dit jaar waren er drie genomineerden: het Radio 2-programma "De inspecteur", "De welzijnswijzer" van de stad Roeselare en viroloog Steven Van Gucht.

Steven Van Gucht kreeg de prijs aan huis geleverd. Bekijk hier zijn reactie (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Uiteindelijk viel de keuze op viroloog Steven Van Gucht, de woordvoerder van Sciensano. "Wij vinden dat hij zeer helder communiceert tijdens de coronacrisis en een zo groot mogelijk publiek ermee bereikt", zegt Farida Barki van Wablieft. "Dat heeft een ontzettende impact, ook voor wie minder makkelijk kan lezen en schrijven."

Wij vinden dat hij zeer helder communiceert tijdens de coronacrisis en een zo groot mogelijk publiek ermee bereikt

Farida Barki van Wablieft

"Het is een reflex om moeilijke dingen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen", zegt Van Gucht zelf in een reactie. "Duidelijk communiceren is heel belangrijk. Zeker tijdens een pandemie zoals deze, want deze treft iedereen. Ik vind het een hele eer. Dat is toch een mooie waardering voor mijn werk van de afgelopen maanden."

In "De madammen" op Radio 2 zegt Van Gucht dat hij de prijs niet verwacht had. "Als wetenschapper krijg je meestal erkenning van andere wetenschappers", zegt hij. "Er zijn wetenschappelijke prijzen en er worden al eens awards uitgedeeld op congressen, maar deze erkenning van buiten het vakgebied geeft mij het gevoel dat mijn werk geapprecieerd wordt."

Het is toch een mooie waardering voor mijn werk van de afgelopen maanden

Steven Van Gucht, viroloog

Sven Pichal die "De inspecteur" op Radio 2 presenteert, feliciteert Van Gucht met de prijs. "Jij bent als viroloog en ambtenaar een cadeau voor elke journalist en elke Belg", zegt hij. "Of het nu goed nieuws is of niet, jij vindt elke dag de juiste woorden. Als iedere ambtenaar, wetenschapper of verantwoordelijke hetzelfde zou doen, zou er meer begrip zijn in deze samenleving."

Bekijk de reactie van Sven Pichal in onderstaande video:

Videospeler inladen...

De voorbije jaren ging de Wablieft-prijs al naar de Vlaamse PhD Cup, presentator Lieven Scheire en VRT-journalist Chris De Nys. Alle winnaars uit het verleden vindt u hier via deze link.

Meest gelezen