Pixabay

Tijd voor kerstvakantie: wat kan én mag je de komende 2 weken doen?  

De kerstvakantie is begonnen, en één ding is zeker: ze ziet er dit jaar anders uit. Traditionele activiteiten zoals een kerstmarkt of een familiefeest met alle neven, nichten en die ene zatte nonkel zitten er niet in. Maar wat mag er nog wél? We krijgen veel vragen en lijsten daarom op welke activiteiten - rekening houdend met de coronamaatregelen - mogelijk zijn deze vakantie.

Eerst nog even herhalen wie we deze kerstvakantie mogen zien. Iedereen heeft recht op 1 knuffelcontact. Hopelijk heb je hem of haar goed uitgekozen want dit moet 6 weken dezelfde persoon blijven. Dat knuffelcontact mag je thuis uitnodigen, er mag 1 knuffelcontact per keer langskomen. Alleenstaanden mogen naast hun knuffelcontact nog één extra persoon thuis uitnodigen. Al mag ook hier slechts 1 iemand tegelijkertijd op bezoek komen.

Andere vrienden of familieleden kan je nog in openlucht ontmoeten. Buiten mag je met maximaal 4 mensen (jezelf + 3 anderen) samenkomen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Het goede nieuws is dat dit niet steeds dezelfde mensen moeten zijn. Belangrijk blijft wel om afstand te houden of een mondmasker te dragen als dat niet mogelijk is. 

Houd ook de basisregels in je achterhoofd: het blijft belangrijk om regelmatig je handen te wassen, anderhalve meter afstand te houden en een mondmasker te dragen op plaatsen waar dat verplicht is of waar je geen afstand kan bewaren:

Wil je de feestdagen ondanks alles zo feestelijk mogelijk doorbrengen?

Wie aan de kerstvakantie denkt, denkt daarbij automatisch aan de feestdagen. Voor veel mensen horen daar familiefeesten en samenkomsten met vrienden bij, maar er zijn ook heel wat mensen die misschien stiekem opgelucht zijn dat ze de heisa dit jaar kunnen ontlopen.

De regels voor sociaal contact gelden ook bij Kerstmis en Nieuwjaar. Op 24 en 25 december is er wel een uitzondering voor alleenstaanden. Zij mogen op één van die dagen zowel hun knuffelcontact als hun andere contact tegelijkertijd thuis uitnodigen.

De afgelopen dagen was er veel te doen rond het vieren van de eindejaarsfeesten in de tuin. Gezellig samenkomen rond een vuurkorf kan met maximaal 4 mensen. Als je mensen in je tuin wil uitnodigen, kan dat enkel als ze daarvoor niet door je huis moeten. Gasten mogen binnen dus ook niet naar het toilet gaan. Je vraagt ze bovendien best om eigen bestek, borden en glazen mee te nemen zodat je niets moet doorgeven en altijd anderhalve meter afstand kan bewaren.

En er zijn nog coronaproof alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld allemaal hetzelfde gerecht koken of afhalen bij een traiteur of restaurant, en dat samen tijdens een videogesprek opeten. Ook de cadeautjes hoef je dit jaar niet te missen. Die kan je bij elkaar laten leveren, voor de deur gaan leggen of verstoppen in de tuin. Houd wel rekening met de avondklok, in Vlaanderen moet je voor middernacht thuis zijn, in Brussel en Wallonië is dat al om 22 uur 's avonds.

Voor wie een traditionele mis niet mag ontbreken, is een viering in kleine groep mogelijk. In een gebedshuis mogen maximaal 15 personen aanwezig zijn, kinderen t.e.m. 12 jaar en de bedienaar van de eredienst tellen niet mee.

(Lees verder onder de foto)

Wil je het binnen gezellig maken?

Alle winkels in ons land blijven open dus knutselmateriaal, een puzzel, bakgerief of een tof gezelschapsspel kan je nog steeds in huis halen. Let wel: funshoppen is niet mogelijk. Je moet alleen gaan winkelen (behalve minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben) en maximaal voor een half uur.

Als je zin hebt om weg te dromen met een boek, is het altijd mogelijk om er één uit te lenen bij de bibliotheek in de buurt. 

Op restaurant gaan kan deze kerstvakantie niet, maar restaurants bieden wel afhaalmaaltijden of leveringen aan.

En we kennen het ondertussen allemaal. Ook online kan je afspreken met familie en vrienden, om bijvoorbeeld samen een film te kijken of gezellig bij te praten. 

(Lees verder onder de foto)

Ben je op zoek naar activiteiten buitenshuis?

Velen van ons zitten al een heel tijdje binnen en zijn hun woon- of slaapkamer misschien wel beu gezien. Dan is het tijd om er eens op uit te trekken.

Wandelen of fietsen, de corona-activiteiten bij uitstek, zijn zeker een optie, maar er zijn meer mogelijkheden. Eerst over dat wandelen en fietsen. De benen strekken in een natuurgebied, park, botanische tuin of provinciaal domein kan opnieuw met maximaal 4 personen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld), voor gezinnen met meer dan 4 personen wordt een uitzondering gemaakt. 

Onderweg kan je gerust even pauzeren voor een winterse picknick. Gezinsleden mogen hun eigen eten meebrengen en dat samen opeten op een picknickweide.

De dierentuinen, pretparken en bioscopen zijn gesloten, maar voor cultuurliefhebbers zijn er altijd nog de musea. Je moet online of telefonisch een tijdsslot reserveren. Ter plaatse zal je een mondmasker moeten dragen en een uitgestippelde route moeten volgen.

En ook als je liever wat verder van huis vertoeft, zijn er opties. Een daguitstap naar je favoriete stad, of een weekend aan zee of in de Ardennen. Hotels en B&B’s zijn open, je kan er naartoe met je huisgenoten en maximaal 1 knuffelcontact. Eten kan er enkel op de kamer want de restaurants blijven gesloten. 

(Lees verder onder de foto)

Pixabay

Mag het allemaal iets actiever zijn?

Als wandelen of fietsen voor jou niet actief genoeg is, kan je in de buitenlucht nog genoeg andere sporten uitoefenen. Binnen sporten is helaas niet mogelijk voor iedereen boven de 12 jaar, behalve baantjes trekken in een zwembad.

Mensen die de traditionele eindejaarsetentjes willen compenseren met een goede work-out kunnen ook online terecht. De fitness is helaas geen optie dit eindejaar.

Moet je kinderen bezighouden?

De kinderen naar de grootouders brengen, wordt afgeraden omdat we best geen generaties met elkaar mengen zolang het virus nog sterk circuleert.

Het kan wel een optie zijn om met de grootouders af te spreken aan een buitenspeeltuin, al moeten ze wel steeds afstand bewaren (tenzij ze een knuffelcontact zijn). 

En er zijn ook altijd nog de sportterreinen in openlucht en de skateparken.

Meest gelezen