Ziekenhuis AZ Alma in Eeklo pakt agressie op spoeddienst aan met extra veiligheidspersoneel én affichecampagne

Na enkele gevallen van verbale én fysieke agressie komt het ziekenhuis AZ Alma met een actieplan om het probleem op de spoeddiensten aan te pakken: er komen extra veiligheidsagenten én opvallende affiches van gewonde zorgverleners. 

Ziekenhuizen krijgen almaar vaker te maken met patiënten die niet altijd even veel geduld hebben. Zeker op spoeddiensten durft het al eens uit de hand te lopen.  "Er is vooral verbale agressie", vertelt Lode Dhaenens van het AZ Alma in Eeklo, "maar soms gaat het verder en wordt er ook echt geweld gebruikt tegen zorgpersoneel. Dat kan echt niet en daarom komen we nu met een actieplan." Het ziekenhuis zal extra veiligheidsmensen inzetten en informeert patiënten ook via een opvallende affichecampage. 

Affiches met straffe make-up

In de spoeddienst van AZ Alma in Eeklo zullen er overal bijzondere affiches opduiken met daarop foto's van zorgverleners die gewond lijken. De mensen op de foto's raakten niet echt gewond, maar werden door een make-upartiest onder handen genomen voor de fotoshoot. "We hopen dat deze beelden beter binnenkomen en onze boodschap duidelijk maken", verklaart Dhaenens nog. 

Veiligheidsagenten en persoonsalarmen

Het AZ Alma drijft ook het veiligheidspersoneel op. "Ze zullen continue aanwezig zijn." Binnenkort krijgen enkele personeelsleden ook een soort draagbaar alarm om alarm te slaan bij agressieve patiënten. "Het gaat om een proefproject dat we dan later zullen evalueren", zegt Dhaenens nog. Eerder deze maand verspreidde het AZ Alma, samen met 15 andere ziekenhuizen in Vlaanderen, nog een video waarin de lange wachttijden aan spoeddiensten helder uitgelegd worden. Net die wachttijden zorgen blijkbaar vaak voor grote frustraties en in het slechtste geval dus voor agressie. 

Meest gelezen