De Zweedse luchtvaartgroep Saab bouwt een eigen gevechtsvliegtuig, de Gripen, en verkoopt die onder meer aan Tsjechië en Hongarije.
AP2005

Zweden verhoogt defensiebudget met 40 procent en wil 90.000 soldaten in leger wegens "Russische dreiging"

Het Zweedse parlement heeft een verhoging van het budget voor defensie met 40 procent goedgekeurd. Over tien jaar moet het aantal militairen stijgen van 55.000 naar 90.000. Er wordt vooral ingezet op de marine. Zweden -dat geen lid is van de NAVO- wijst op de dreiging vanuit Rusland. 

De verhoging van het defensiebudget die vanavond door het parlement is goedgekeurd, is de grootste in 70 jaar. Het gaat dus om een opvallende verhoging met 40 procent over de volgende vijf jaar en tegen 2030 moet het aantal militairen worden opgetrokken van 55.000 naar 90.000. Een aantal ontbonden regimenten zou opnieuw worden opgericht. Vooral de marine zal versterkt worden, zo zou er een vijfde onderzeeër in dienst worden genomen. 

Tweede opvallende feit: het gaat om een beslissing van een coalitie van sociaaldemocraten en groenen. Die kregen overigens de steun van een aantal oppositiepartijen. 

Als reden wijst minister van Defensie Peter Hultquist naar de groeiende bereidheid van Rusland om "militaire middelen in te zetten voor het bereiken van politieke doeleinden". Concreet vernoemt hij de oorlog tegen Georgië (2008), de bezetting van het Oekraïense schiereiland Krim en de oorlog in het oosten van dat land, activiteiten in Wit-Rusland, de militaire opbouw van Rusland en de groeiende aanwezigheid in het noordpoolgebied en de Baltische Zee. (Lees verder onder de foto).

Een Zweedse duikbootjager in de Baltische Zee.

Ook NAVO-lidmaatschap niet langer taboe?

Zweden is net als buurland Finland lid van de Europese Unie, maar niet van de NAVO. De andere Scandinavische landen Noorwegen, Denemarken en IJsland zijn dat wel. Zweden koos in de jaren 40 voor een neutrale status tussen oost en west en dat leidde ertoe dat het zelf moest opdraaien voor defensie. In de jaren 80 had Zweden overigens veel last van Sovjet-duikboten in territoriale wateren. 

Sinds de jaren 90 werken Zweden en Finland wel samen met de NAVO, onder meer via het Partnership for Peace-project. Ook heeft Zweden samengewerkt met NAVO-vredesmissies en wordt een groot deel van het Zweedse militaire materieel compatibel geacht met dat van de NAVO.

Het Zweedse parlement laat overigens nu wel de optie open voor een lidmaatschap van de NAVO "indien dat nodig zou zijn voor de veiligheid". Dat lijkt echter nog niet meteen voor morgen. 

De Zweedse marine heeft nu vier onderzeeërs in dienst en dat moeten er vijf worden.

Bekijk hier een reportage van "Terzake" uit 2018 over de Russische expansiedrang in de Baltische staat Finland en met name in de strategisch belangrijke archipel van Turku tussen Finland en Zweden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen