10.000 euro voor tekening Keith Haring aan Nederlandse student

Een A4'tje met daarop een viltstifttekening van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring heeft bijna 10.000 euro opgeleverd op een veiling in Amsterdam. 

Het ging om de tekening 'Falling Man' uit 1985 die de popartkunstenaar maakte na een lezing op de Utrechtse kunstacademie.

Veilingmeester Piet van Winden van NRC Veilingen laat weten dat er destijds nog geen tien studenten naar de lezing waren gekomen, terwijl Haring (1958-1990) toen al wereldberoemd was. Na afloop maakte de kunstenaar voor de mensen die er wel waren een originele tekening, waaronder 'Falling Man'.

Van Winden meldt dat Haring "als toegift" ook de liftdeuren van de school beschilderde. "Alleen door snel ingrijpen van studenten kon worden voorkomen dat de conciërge het monumentale kunstwerk meteen weer wegpoetste."

Dinsdag werd ook een schilderij - een oude Penguin-pocket op reuzenformaat - van Harland Miller verkocht. Die ging voor 76.320 euro onder de hamer. Volgens de online-startup van de krant is dat een veilingrecord voor een werk op papier van Miller.

Meest gelezen