Videospeler inladen...

Honderdduizenden mensen op de vlucht voor burgeroorlog in Tigray, onze reporter brengt ter plaatse verslag uit

De burgeroorlog in Tigray in het noorden van Ethiopië heeft een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht in de regio. Het gaat om honderdduizenden mensen, onder wie ook Eritreeërs die eerder al hun land ontvlucht waren en in vluchtelingenkampen in Tigray verbleven. De situatie in die kampen is kritiek. Onze reporter Stijn Vercruysse is in Ethiopië en brengt verslag uit. 

De burgeroorlog in Tigray in het noorden van Ethiopië sleept intussen al meer dan zes weken aan. De Ethiopische regering voert er oorlog tegen regionale strijdkrachten. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht voor het conflict. Onder hen ook veel mensen die eerder al gevlucht waren uit buurland Etritrea en in vluchtelingenkampen in Tigray verbleven.

De toestand in die kampen is kritiek. Er is al zes weken geen elektriciteit en stromend water meer en er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen. Er komen ook steeds meer berichten binnen dat Eritrese vluchtelingen uit de kampen gedood zouden zijn of gedeporteerd naar Eritrea. Dat zou volgens de Verenigde Naties een grote inbreuk zijn op de vluchtelingenbescherming en de rechten die de vluchtelingen hebben in Ethiopië. De VN vraagt volledige toegang tot het gebied, want op dit moment weet niemand met zekerheid wat er zich in de kampen afspeelt. 

Een verslag van onze reporter Stijn Vercruysse vanuit Gondar, aan de grens met Tigray:

Videospeler inladen...

Communicatielijnen in de hele regio afgesloten

Dinsdag stelde de Europese Unie nog alle financiële hulp aan Ethiopië uit vanwege de oorlog in Tigray. Het gaat om 88,5 miljoen euro. Eén van de voorwaarden om het bedrag toch uit te betalen is het herstel van de communicatie-lijnen in de Tigray-regio. Telefoonlijnen en internet bleven het hele conflict lang afgesloten. En dat is ook nu nog het geval. 

Stijn Vercruysse kon in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba  spreken met Tigreërs, die wekenlang geen contact hadden met hun familieleden in de regio:

Videospeler inladen...

Meest gelezen