Bitcoin voor het eerst meer dan 20.000 dollar waard

De bitcoin, de belangrijkste gedecentraliseerde cryptomunt, is vandaag voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 20.000 dollar waard geworden.

De bitcoin is voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 20.000 dollar waard geworden. Die virtuele munt is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank. 

Virtuele munten profiteren van de risicobereidheid onder beleggers. Een bitcoin kostte woensdagnamiddag op een bepaald moment 20.398,50 dollar, zo blijkt uit gegevens van het financiële agentschap Bloomberg.

Zo'n plotse stijging in waarde is volledig afhankelijk van de grillen van de markt, klinkt het bij Tom Simonts, KBC-beurskenner. "Als iedereen enthousiast is over bitcoins, dan willen mensen de munten plots niet meer verkopen en zijn kopers bereid om oneindig veel te betalen voor iets dat in wezen niet verandert." 

"Maar dat werkt in twee richtingen", zegt Simonts. "In 2018 was de bitcoin ook bijna 20.000 dollar waard. Nog geen jaar later was die nog maar 4.000 dollar waard." 

Risico's

De beurswaakhond FSMA, Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, waarschuwt voor het gebruik en bezit van digitale munten, zoals de bitcoin. De handel in virtuele munten is namelijk onderhevig aan sterke wisselkoersschommelingen, wat kan leiden tot zware financiële verliezen.

"Vandaag is de bitcoin 20.000 dollar waard, maar dat kan morgen ook weer zakken tot 10.000 dollar", aldus Simonts. "Er is geen enkele garantie dat je met een bitcoin iets koopt, dus je weet ook niet wat het nog waard kan zijn." 

Daarnaast bestaat er geen enkele wetgeving over virtueel geld en daarom is er ook geen controle op de transacties. Dat houdt een aantal risico's in. Betalingen met bitcoins zijn bijvoorbeeld volledig anoniem en daardoor aantrekkelijk voor fraudeurs. Handelsplatformen waarop digitale munten worden verhandeld, en digitale portefeuilles kunnen ook worden gehackt of failliet gaan, waardoor de bezitter al zijn geld kwijtraakt. 

Bekijk hier een video met uitleg over digitale munten van VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Meest gelezen