Bommenwerper uit WO II verhuist van Glabbeek naar oorlogsmuseum in Nederland

Het vliegtuigwrak van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog verhuist van Glabbeek naar het oorlogsmuseum Overloon in Nederland. Het wrak werd in 2016 opgegraven en krijgt nu een definitieve rustplaats. Burgemeester Peter Reekmans is tevreden, net als Guido Kestens, de man die drie dagen lang de opgravingen filmde. 

Op 5 maart 1945 stort de Britse bommenwerper Lancaster NN775 neer in een moerassige weide in de deelgemeente Bunsbeek en verdwijnt meters diep in de ondergrond. Op 11 november 2016 starten op vraag het gemeentebestuur van Glabbeek de opgravingen van het wrak. Amateurfilmmaker Guido Kestens wordt gevraagd een filmverslag te maken.

“Die dag hadden we eerst een veiligheidsvergadering omdat ze niet wisten of er nog brandstof of bommen aanwezig waren”, zegt Guido Kestens. “De eerste dag hebben ze wat brokstukken opgegraven. De tweede dag hebben ze een persoon opgegraven en de derde dag nog twee personen. Die lichamen zijn goed bewaard omdat het daar leemgrond is. Als het zandgrond was, dan hadden ze niets meer gevonden omdat daar meer zuurstof in zit.”

Permanente rustplaats

De drie lichamen werden intussen begraven op de Engelse begraafplaats in Heverlee bij Leuven. Voor de restanten van de bommenwerper was het gemeentebestuur van Glabbeek al langer op zoek naar een geschikte locatie om ze permanent te kunnen exposeren. De gemeente Glabbeek sloot deze week een overeenkomst af met het oorlogsmuseum in Overloon in Nederland.

Oorlogsmuseum is groot genoeg om bommenwerper in zijn geheel tentoon te stellen
Burgemeester Peter Reekmans

“Het oorlogsmuseum heeft een museumpark van maar liefst 1000 bij 500 meter en is daarmee, gemeten naar grondoppervlakte, één van de grootste oorlogsmuseums over WO II”, zegt burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij). “Er is dus genoeg ruimte om de NN775 in zijn oorspronkelijke lengte en breedte te presenteren om die zo voor een groot publiek toegankelijk te maken. De expo zal bovendien audiovisueel ondersteund worden met filmmateriaal van Guido Kestens.”

“Dat is een hele eer”, zegt Guido Kestens. “Er waren bij de opgravingen wel tientallen cameraploegen aanwezig, maar ik stond altijd vooraan als amateurfilmer. Eerst gezaaid, eerst gemaaid, zeg ik dan.” En of Guido de bommenwerper nog gaat bezichtigen? “Graag, Overloon ligt maar op 160 km afstand van Glabbeek, dat is maar of 1u45 rijden.”

Een Lancaster bommenwerper

Meest gelezen