Burgemeester Turnhout: “Controleren of Nederlanders van over de grens bij ons komen shoppen is onbegonnen werk”

Controleren of er niet te veel Nederlands van over de grens komen shoppen in Turnhout is onbegonnen werk. Dat zegt de burgemeester. In de stad wonen zo’n 1.700 Nederlanders. “We kunen moeilijk aan iedereen met een Nederlandse tongval vragen of ze wel in België wonen”, klinkt het.

In Nederland is sinds deze week een “harde lockdown” van kracht. Scholen, maar ook niet-essentiële winkels zijn gesloten. Heel wat Belgische steden en gemeenten die op de grens met Nederland wonen, zijn bang dat Nederlanders nu massaal in hun gemeente komen winkelen, terwijl dat eigenlijk sterk afgeraden wordt.

We gaan vooral letten op de algemene drukte in plaats van te controleren wie er al dan niet over de grens komt winkelen

Ook in Turnhout maakt het stadsbestuur zich zorgen. Al gaan ze daar niet extra controleren op wie van Nederland komt en wie niet. “Het is voor ons praktisch niet haalbaar om bijvoorbeeld aan het begin van de winkelstraten te gaan staan en om aan iedereen met een Nederlandse tongval te vragen of ze van over de grens komen”, zegt burgemeester van Turnhout, Paul Van Miert (N-VA).

“We gaan dus vooral letten op de algemene drukte in plaats van te controleren wie er al dan niet over de grens komt winkelen.” Tot nu toe is het in Turnhout nog geen overrompeling geweest in de winkelstraten. Politie en stewards houden een oogje in het zeil.

Meest gelezen