Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Chinese maansonde Chang'e-5 is weer op aarde geland

De terugkeermodule van de Chinese maansonde Chang'e-5 is weer op Aarde geland. Dat heeft de Chinese staatstelevisie gemeld. De sonde landde met 2 kilo stalen van de maan in de steppen van Binnen-Mongolië. China is daarmee na de Verenigde Staten en de vroegere Sovjet-Unie de derde mogendheid die monsters van onze natuurlijke satelliet naar onze planeet bracht.

De Chinese maanlander Chang'e-5 heeft zijn missie succesvol afgerond en is geland in China. Het toestel bracht 2 kilo stalen van de maan naar de aarde. De maanlander heeft ook een Chinese vlag op het hemellichaam geplant. Daarvoor was dat alleen met de Amerikaanse vlag gebeurd.

Helikopters en voertuigen die met sterke schijnwerpers zijn gewapend, zetten zich in beweging om de capsule in Siziwang Banner in Binnen-Mongolië te vinden. De duisternis van de nacht en zwaar winterweer met sneeuw, wind en temperaturen van meer dan twintig graden onder nul bemoeilijken de zoektocht. De capsule is maar een zevende zo groot als een bemande capsule, en bevindt zich in een landingszone van 21.000 vierkante km.

Volgens het officiële persbureau Xinhua was de missie de meest gecompliceerde en uitdagende in de geschiedenis van de Chinese ruimtevaart.

De stalen moeten verhuizen naar een laboratorium in Peking waar wetenschappers hopen informatie te verwerven over de ouderdom, de samenstelling en de geschiedenis van de Maan.

Meest gelezen