Een vrouw wandelt voorbij vaccinatiehokjes in een vaccinatiecentrum in Nürnberg: ook in België zal dit binnenkort allemaal vorm krijgen.
AFP or Licensors

De coronavaccins komen eraan, maar zijn de ziekenhuizen klaar? "We zullen snel moeten schakelen"

De eerste coronavaccins komen er nu plots vroeger aan dan gedacht: voor de ziekenhuizen wordt dit een bijkomende taak terwijl de belasting nog altijd groot is. Zijn zij er klaar voor? "Eén ding is zeker: we gaan kort op de bal moeten spelen." En ja, de griep helpt daarbij een beetje, indirect toch. 

In een eerste fase wordt maar een beperkt aantal ziekenhuizen ingeschakeld in de vaccinatiestrategie, 13 over heel Vlaanderen en een 40-tal nationaal. Zij worden ook wel de hub-ziekenhuizen genoemd, omdat zij als een soort draaischijf of distributiecentrum zullen fungeren.

 De ziekenhuizen staan voor verschillende extra taken: ze moeten hun eigen personeel vaccineren, maar moeten ook meehelpen om risicopatiënten in de woonzorgcentra te laten vaccineren in die eerste fase. En alles moet ook logistiek in orde zijn: er moet voldoende materiaal aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. 

Heel veel willen de ziekenhuizen daar zelf nog niet over kwijt, maar uit een belronde begrijpen we dat het voor de meeste wel gaat lukken: onoverkomelijke logistieke of andere problemen zien ze voorlopig niet, al blijft er nog wel veel onduidelijk, en hebben ze nog niet proefgedraaid. 

Vanmorgen is alvast een brief rondgestuurd door de overheid met heel duidelijke richtlijnen en afspraken, en dat heeft wel wat geholpen, zegt Ann-Sofie Vanthournout, hoofdapotheker bij het West-Vlaamse AZ Delta. 

"Elk van de hub-ziekenhuizen krijgt een bepaald quotum aan vaccins toegekend. We weten dus meer over de capaciteit, en over de woonzorgcentra waarmee we moeten gaan samenwerken." 

Elk van de hub-ziekenhuizen krijgt een bepaald aantal coronavaccins

De ziekenhuizen kunnen zich nu concreet voorbereiden, ook qua materiaal: hebben ze voldoende diepvriezers om het Pfizervaccin te bewaren, voldoende spuitjes enz. 

Als dat niet zo is, kan er nog snel gehandeld om dit bij te stellen. De vaccins zitten in flacons, vijf stuks per flacon. Het is compact verpakt: in één doos kunnen makkelijk tientallen flacons. "Qua capaciteit en materiaal, lijkt het voor ons haalbaar", zegt Vanthournhout. 

Lieve Ketelslegers van het Jessa-ziekenhuis in Hasselt: "Wij hebben al een extra diepvriezer aangekocht."  

Wat met het personeel?

Eén ding is zeker: omdat het vaccin er nu plots sneller is dan verwacht, mogelijk zelfs al voor 5 januari, zullen de ziekenhuizen kort op de bal moeten spelen. "We gaan snel moeten schakelen," weet Vanthournout. 

Qua personeel moet nog een en ander uitgeklaard worden: zijn er voldoende mensen om het vaccin toe te dienen, met de kerstvakantie voor de deur, en wie krijgt voorrang onder de personeelsleden? De keuze voor dat laatste lijkt evident: "Dat is op zich nog niet formeel beslist, maar wellicht zullen mensen in de frontlinie de eersten zijn, en daarna het ondersteunend personeel", zegt Ketelslegers. 

Een zelfde geluid bij het UZ Brussel in Jette: "Er zijn nog een aantal onduidelijkheden." Het gaat dan om bijvoorbeeld mensen die er momenteel tijdelijk meewerken als stagiair. De ziekenhuizen verwachten de komende dagen nog extra informatie van de overheid. 

In 3 dagen tijd hebben we 2.000 van onze mensen kunnen vaccineren tegen de griep. Dus ja, voorlopig lijkt dit haalbaar

Hoe het ook zij, de traditionele jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen de griep is sowieso heel nuttig als ervaring: "Wij hebben net de griepvaccinatie achter de rug", vertelt Vanthournout. "Een soort algemene repetitie? Ja, zo kan je het stellen. In drie dagen tijd hebben wij 2.000 van onze mensen kunnen vaccineren. Dus ja, we zijn er klaar voor. Voorlopig lijkt het haalbaar." 

De komende dagen komt de overheid dus met nog meer praktische informatie en er zal dan nog wat extra vergaderd worden in de ziekenhuizen, om alles verder op punt te stellen: "De voorbereidingen voor de eerste vaccinatiefase zijn volop bezig", klinkt het bij UZ Leuven. "Veel meer kunnen we daarover nog niet zeggen. Of we al een eigen simulatie hebben gedaan? Daarvoor is het nog te vroeg." Met andere woorden, er is momenteel nog veel onduidelijk, maar het kan snel gaan in de komende dagen en weken. 

Welke vaccins heeft België precies aangekocht, en hoe werken ze precies? Koen Wauters zet de vaccins in onderstaande video nog eens op een rijtje (video van 2 december, intussen weten we dat het Pfizer-vaccin het eerste zal zijn dat we hier zullen gebruiken): 

Videospeler inladen...

Meest gelezen