Dendervallei laat burgers mee zoeken naar oplossingen voor overstromingen

De provincie Oost-Vlaanderen zoekt samen met de inwoners van de verschillende gemeentes van de Dendervallei naar oplossingen om toekomstige overstromingen tegen te gaan. “Burgers weten vaak beter wat er gedaan moet worden”, zegt burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt (Open Vld).

De gemeenten Aalst, Dendermonde, Denderleeuw, Ninove, Lebbeke en Geraardsbergen vragen in samenwerking met de Vlaamse Overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen aan hun inwoners voorstellen om overstromingen in de toekomst te voorkomen. Burgemeester van Geraardsbergen Guido de Padt (Open Vld) vindt participatie van de burger van groot belang: “We doen eigenlijk beroep op Jan met de pet. Zijn ideeën kunnen doorgespeeld worden aan diegenen die de bevraging doen. Burgers weten vaak beter wat er gedaan moet worden, omdat ze de streek heel goed kennen. Die ervaring kan nuttig zijn.”

Burgers weten vaak beter wat er gedaan moet worden omdat ze de streek heel goed kennen

Guido De Padt, Burgemeester Geraardsbergen

Concreet kunnen de inwoners van de Dendervallei hun ideeën delen via hun smartphone of per mail. “Er worden van deur tot deur folders rondgedragen”, zegt De Padt. Ook zijn er langs de Dender op verschillende plekken informatiepalen te vinden, met meer uitleg over de situatie. Op de uitgedeelde folders staan ook een aantal voorstellen die de burger op zijn beurt kan becommentariëren. “Je kan bijvoorbeeld weides overstroombaar maken, wachtbekkens aanleggen of de Dender verbreden”, geeft De Padt mee. 

Uiteindelijk zullen studiebureaus beslissen welk voorstel het beste is. De uitvoerdatum van de aanpassingswerken is nog niet bekend. Het geld voor dit project zal wellicht van de Vlaamse Overheid komen.

kasto80

Meest gelezen