Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Desinformatie in Afrika: Facebook verwijdert nepaccounts van mensen die banden hebben met het Franse leger

In de strijd tegen desinformatie heeft Facebook netwerken van Franse en Russische nepaccounts verwijderd. De Franse accounts worden beheerd door mensen die banden hebben met het Franse leger, meldt Facebook. Het is de eerste keer dat een leger van een westers land gelinkt wordt met nepaccounts op Facebook. De accounts hadden als doel het publieke debat in meerdere Afrikaanse landen te beïnvloeden en Russische propaganda het hoofd te bieden.

Het is de eerste keer dat een leger van een westers land gelinkt wordt met nepaccounts en desinformatie op Facebook. In totaal gaat het om bijna 100 nepaccounts, die minstens 5.000 mensen op het platform bereiken. Facebook is zeker dat de beheerders mensen zijn die banden hebben met het Franse leger. Maar dat ze in opdracht van het Franse leger de berichten hebben verspreid, kon Facebook niet bewijzen. 

Menging in het politiek debat

De Franse nepaccounts probeerden zich in verschillende Afrikaanse landen in het politieke debat te mengen. Dat was bijvoorbeeld het geval in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali, Niger, Burkina Faso, Algerije, Ivoorkust en Tsjaad. De berichten werden zowel in het Frans als in het Arabisch verspreid. 

De inhoud van de berichten had te maken met de lokale veiligheid in een bepaald land of waren bedoeld om steun te betuigen aan het Franse leger in de regio. De Franse accounts mengden zich ook in het debat rond de verkiezingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die eind deze maand plaatsvinden. Een deel van de berichten was ook bedoeld om kritiek te uiten tegen de Russische inmenging in de regio.

Bericht door een Franse nepaccount: "De Russische imperialisten zijn het gangreen van Mali"
Bericht door een Franse nepaccount: "Russische huurlingen zijn de belangrijkste destabilisator in de Centraal-Afrikaanse Republiek"

Russisch-Franse oorlog op het internet

Naast het Franse netwerk heeft Facebook ook twee Russische propaganda-netwerken verwijderd, die gerund worden door de Russische internetfirma IRA. Het gaat om hetzelfde bedrijf dat de Amerikaanse verkiezingen in 2016 probeerde te beïnvloeden. De Russische netwerken waren eveneens actief in Afrika maar ook in het Midden-Oosten. De Russen hadden op hun Facebookpagina's maar liefst zes miljoen volgers.

Opvallend reageerden de Franse en Russische accounts in sommige gevallen ook rechtstreeks op elkaar: "Het is de eerste keer dat twee campagnes, in dit geval uit Frankrijk en Rusland, rechtstreeks op elkaar reageren en elkaar aanvallen en beschuldigen van nep te zijn", legt Facebook uit.

De strijd tegen desinformatie en propaganda gaat door, laat Facebook weten: "Er is vooruitgang geboekt om dit misbruik te bannen, maar zoals we herhaaldelijk zeggen, het is een voortdurende inspanning en we zijn vastberaden om te blijven verbeteren".

Meest gelezen