Radio 2

Diereneigenaars uit Aalter mogen nachtklok negeren om dieren te beschermen tegen “illegaal” vuurwerk

Inwoners van Aalter kunnen een attest aanvragen om op nieuwjaarsnacht (tussen 00.00u en 02.00u) naar de wei te kunnen gaan om dieren te kalmeren bij mogelijk vuurwerk. Met het attest mogen ze de nachtklok naast zich neerleggen. De beslissing is opvallend omdat er in heel België een algemeen vuurwerkverbod geldt tijdens de eindejaarsperiode.

Sommige eigenaars van runderen, paarden en andere grote dieren vrezen dat er bij de overgang van oud naar nieuw toch vuurwerk afgestoken wordt, ondanks het verbod. Knallen en lichtflitsen kunnen paarden en runderen doen schrikken. Daarom kunnen ze nu in Aalter een attest vragen om op nieuwjaarsnacht toch naar hun dieren te gaan. 

Bezorgde burger

“We hebben de beslissing genomen op vraag van een burger die zich ongerust maakte over het feit dat hij op oudejaarsnacht niet naar zijn paarden zou kunnen kijken als er “illegaal” vuurwerk wordt afgestoken”, zegt schepen van dierenwelzijn Luc De Meyer (N-VA). “Hij wist ons te vertellen dat er verschillende gemeenten in Limburg zijn die een attest geven aan diereneigenaars om de nachtklok te negeren. Wij vonden dat een goed idee. De mensen en de dieren moeten gerustgesteld kunnen worden.”

Niet zomaar een attest

Niet iedereen kan een attest aanvragen, de persoon in kwestie moet kunnen bewijzen dat ie een dier op een weide heeft staan. “We moeten de gegevens van de persoon, de locatie van het dier en een eigendomsbewijs hebben voor we een attest uitreiken”, gaat De Meyer verder. “We willen niet dat er misbruik gemaakt wordt van de attesten om de nachtklok te doorbreken.”

Strenge controle

De politie van Aalter zal in de nacht van 31 december op 1 januari controleren of niemand de regels overtreedt: “Mensen kunnen zich met een attest alleen maar begeven tussen hun woning en het adres waar het dier gestald staat. Als de politie de mensen in kwestie tegenhoudt, zullen ze het attest moeten voorleggen waar alle gegevens op staan. Als ze buiten de route komen, moet de politie ingrijpen.”

Meest gelezen