Diest opent psychiatrisch dagziekenhuis voor tieners: "Geen dag te vroeg"

Jongeren uit de regio van Diest, die kampen met psychische of psychiatrische moeilijkheden kunnen nu dicht bij huis dagtherapie volgen. Ze hoeven voortaan overdag niet meer in opname ver van huis en kunnen hun behandeling beter combineren met naar school gaan. Door het toenemend aantal jongeren met psychische problemen, komt het dagziekenhuis net op tijd.

Het dagziekenhuis k-ADO komt op het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest. Het voordeel van het dagziekenhuis is dat jongeren niet langer ver van huis hoeven voor een volledige opname. En de combinatie met schoolgaan is ook beter haalbaar. In k-ADO kunnen ze gewoon overdag terecht en 's avonds naar huis. "Uitgaanspunt is jongeren die toch nog een goede thuissituatie hebben, en die zeker 's avonds nog in een goed milieu terug terechtkomen, te ondersteunen in hun angsten of in een depressie", zegt directrice Greet Put. "Het was zeker nodig in de regio om voor jongeren overdag een opvangmogelijkheid te creëren, zodat ze niet naar Leuven moesten gaan."

Geen dag te vroeg

Het nieuwe dagziekenhuis komt geen dag te vroeg. De geestelijke gezondheidszorg kampt met wachtlijsten en een toenemend aantal jongeren met psychische problemen, een problematiek die de coronacrisis nog eens op scherp stelt.

Meest gelezen