Radio 2

Dirk Devroey pleit voor een volledige lockdown: "Sterfte hier is te vergelijken met die in de Verenigde Staten"

VUB-decaan geneeskunde, huisarts en Open VLD-schepen in Overijse, Dirk Devroey pleit voor een volledige lockdown. Want als we niet snel ingrijpen en de broeihaarden aanpakken, gaan we het virus niet meer kunnen tegenhouden, zegt hij.

Hij vindt wat Duitsland dit weekend heeft aangekondigd een goed voorbeeld: drie weken zo goed als alles dicht, ook de scholen en niet-essentiële winkels. Ook de avondklok vervroegen zou kunnen helpen, denkt Devroey. "Door een korte, maar volledige lockdown krijgen mensen weer perspectief en blijven ze gemotiveerd om de maatregelen te blijven volgen", zegt hij. De cijfers in ons land mogen dan wel beter zijn dan pakweg in Duitsland of Nederland waar wel een harde lockdown afgekondigd werd, het aantal mensen dat in ons land sterft aan corona ligt veel te hoog.

"Klopt dat onze cijfers beter zijn dan in onze buurlanden, maar je mag niet vergeten dat we met een hoge sterfte zitten die te vergelijken valt met de sterfte in de Verenigde Staten, en onze cijfers zijn terug aan het stijgen", zegt Devroey. "Ik denk dat we nu toch wel onze les geleerd moeten hebben dat we die broeihaarden zo snel mogelijk moeten aanpakken. Want als we nog enkele weken gaan wachten zitten we terug in een situatie waar we het virus niet meer kunnen tegenhouden."

Meest gelezen