Joost Joossen

Media en cultuur besnuffelen elkaar en toekomst: dit waren 5 opvallendste debatten van Media & Culture Fast Forward

In Brussel is zopas de achtste editie van Media Fast Forward (MFF) afgelopen. MFF is een driedaags evenement waarbij mensen uit de media en technologie samenkomen om te reflecteren over hun sector. Het was een editie die online plaatsvond met mensen uit de cultuurwereld. Daarom werd het evenement omgedoopt tot Media & Culture Fast Forward. Curator Fredo De Smet blikt tevreden terug. "We zagen een mooie kruisbestuiving tussen mensen uit de media en cultuur." We lijsten uit 24 lezingen en debatten de vijf markantste momenten op. Media & Culture Fast Forward is een initiatief van de VRT en het Departement Cultuur, Media en Jeugd.

1. Culturele revolutie met Anne Teresa De Keersmaeker en Ivo Van Hove

Choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker en theatermaker Ivo Van Hove zijn mensen die je niet meteen zou verwachten op een evenement zoals Media Fast Forward. "Dat is net de reden waarom we dit jaar beslist hebben om cultuur erbij te betrekken", zegt curator Fredo De Smet. "De culturele sector heeft tijdens de crisis echt klappen gekregen. En is over het algemeen eerder conservatief op technologisch vlak. Toch kan technologie en innovatie hen helpen." Volgens Ivo van Hove hebben theatermakers geen publiek tijdens deze crisis, maar zijn er wel manieren om inkomsten binnen te krijgen, "als je ten minste de voorstellingen op de juiste manier online brengt."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De Smet vindt dat Van Hove, die als regisseur internationaal naam en faam geniet, tijdens deze editie toont dat je ook een zakenman moet zijn om succes te boeken. De curator ziet ook dat heel veel mediamensen kiezen voor culturele debatten en andersom. Dit toont volgens De Smet dat er langs beide kanten interesse is.

2. 'Vlaamse Netflix' and chill

Het is niet elke dag dat je erin slaagt om de CEO's van de grootste mediabedrijven in Vlaanderen rond één tafel te krijgen. Dat lukte echter wel voor de organisatoren van Media & Culture Fast Forward. Frederik Delaplace (VRT), John Porter (Telenet), Kris Vervaert (DPG Media), Gert Ysebaert (Mediahuis) en Lieven Demarez (mediaprofessor UGent), allemaal tekenden ze present om te debatteren over de 'Vlaamse Netflix'.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het debat verliep volgens De Smet vriendschappelijk en heel gemoedelijk. Moderator en  journalist Ben Van Alboom vroeg fijntjes hoeveel keer de CEO's elkaar ontmoeten. 

3. "Moonshot" ambities

De Italiaans-Amerikaanse econome Mariana Mazzucato is iemand die niet echt gekend is bij het brede publiek, maar de Amerikaanse zakenmagazine Forbes beschouwt haar als één van de meest invloedrijke economisten van het moment. Zij is hoogleraar innovatie-economie en publieke waarde en oprichter/directeur van het Instituut voor innovatieve en publieke doeleinden. 

Mazzucato vindt dat de overheden veel ambitieuzer moeten zijn en meer lef moeten tonen om nieuwe projecten te financieren. Als voorbeeld hiervan neemt ze de ontwikkeling van het coronavaccin. "De overheden financieren via subsidies de ontwikkeling van de vaccins tegen het coronavirus. Maar wat zien we? De farmabedrijven gaan met de eer lopen. De burger betaalt twee keer. Eerst via subsidies van de overheid en daarna via de aankoop van het vaccin." Mazzucato vindt ook dat de overheid en bedrijven beter moeten samenwerken en moeten gaan voor het creëeren van waarde in plaats van winst. De econome werd door VRT-journaliste Annelies Beck geïnterviewd.

4. "Rebranding & bundling for new platforms"

Het is niet toevallig dat de titel hierboven in het Engels staat. In de steeds veranderende mediaconsumptie worden zenders geconfronteerd met kijkers die voor internationale streamingplatformen kiezen. Daarnaast wil Media & Culture Fast Forward zijn internationaal karakter uitspelen door debatten in ook in het Engels te houden. Dit panelgesprek ging over hoe zenders zich moeten aanpassen aan de veranderingen die de digitalisering met zich meebrengt. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Volgens curator Fredo De Smet is dit debat het voorbeeld van hoe we nu met elkaar communiceren. "Moderator Ezra Eeman, die voor de EBU (koepelorganisatie van Europese openbare omroepen, red.) werkt, zit om familiale redenen in Japan. Lotte Vermeir (één en Canvas,) Nathalie Rahbani (DPG Media), Tom Van den Bergh (Beyond Brands) en Jan Bruyneel (KBC-Goal-Alert) zaten in Brussel, terwijl Eli Sessions die voor de BBC werkt vanuit Engeland participeerde." 

5. Masterclass innovatie

Peter Hinssen is niet alleen auteur van verschillende boeken over innovatie, hij is een veelgevraagde spreker bij bedrijven. Overal waar hij komt, schudt hij bedrijfsleiders wakker om innovatie te omarmen. Seb Chan is Chief Experience Officer in het Australian Centre for the Moving Image in Melbourne.  Hinssen heeft meer een technologieprofiel; Chan komt uit de culturele sector. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Peter Hinssen is grote fan van de Amerikaanse technologie-ondernemer Elon Musk. Volgens hem heeft Musk een bijzondere eigenschap die weinig ondernemers hebben: het lef om te mislukken. "Hij komt met gekke ideeën die voor anderen moeilijk haalbaar zijn. Stel dat Musk voor jou zou werken. Hoe zou je reageren als hij met een voorstel komt?"

Je kan alle debatten van Media & Culture Fast Forward herbekijken op VRTNU.be

Meest gelezen