Videospeler inladen...

"Droogvis, slijk en Algipan": Oostende brengt hulde aan 16 wereldkampioenen in het veldrijden

In de aanloop naar het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende op 30 en 31 januari volgend jaar, breit de stad in de Venetiaanse Gaanderijen een cultureel luik vast aan het sportieve met een fototentoonstelling over de grote kampioenen van het veldrijden. Wij gingen een kijkje nemen.

Een belangrijk deel van de tentoonstelling wordt ingenomen door wat we de "Eregalerij van de kampioenen" zouden kunnen noemen. Het gaat over 16 wereldkampioenen, 14 mannen en 2 vrouwen die een bijzondere plaats innemen binnen het veldrijden. 

Sommigen schitterden vele generaties terug zoals Eric en Roger De Vlaeminck, Albert Van Damme of Robert Vermeire. Anderen zoals Wout van Aert en Sanne Cant schitteren nu. Opvallend: curator Jelle Vermeersch laat de Nederlanders Mathieu van der Poel en Marianne Vos mee plaatsnemen in het rijtje van de "Vlaamse meesters van de cross".

Bekijk hier een bijhorende reportage over de tentoonstelling (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Mathieu van der Poel en Marianne Vos zijn halve Belgen. Ook zij horen bij 'onze' Vlaamse Meesters van de Cross.

 

Jelle Vermeersch, curator tentoonstelling

Foto's van 6 topwielerfotografen

Dit is een fototentoonstelling, overduidelijk. Curator Jelle Vermeersch, zelf fotograaf, maakte uit zo'n 10.000 foto's uit een ver of minder ver verleden een selectie. Uiteindelijk putte hij uit het werk van 6 gerenommeerde wielerfotografen. Waar mogelijk koos hij er ook voor om grote afdrukken te makken, sommige tot 12 meter lang en 4 meter hoog. Als bezoeker moet je je midden het veldritparcours wanen. 

Sommige foto's hebben gigantische afmetingen, tot 12 bij 4 meter.

Nieuwe portretten

Op de tentoonstelling is niet alleen prachtig archiefmateriaal te zien, er is ook nieuw werk. Jelle Vermeersch maakte nieuwe portretten van de kampioenen, zoals ze nu zijn. Hij ging bij hen langs met een klein bakje modder en een verfborstel om hen te bespatten. Het resultaat: mooie portretten.

Foto Jelle Vermeersch

De charme van de kleine cross

Grote foto's, daar draait het om. Maar er is ook een speciale ruimte waar enkel kleine foto's hangen, in zwart-wit. Een ode aan de kleine crossen in ons land. Charme in beeld.

Fietsen en truitjes

De expo draait voornamelijk rond foto's, maar ook de liefhebbers van "materiaal" kunnen een paar leukigheden zien: fietsen waarop de wereldtitel behaald is, bijvoorbeeld, of verschillende kampioenentruitjes. 

Vergeet niet te reserveren

De tentoonstelling "Droogvis, slijk en Algipan" loopt tot 16 mei volgend jaar. Belangrijk is wel dat u er alleen naartoe kunt met een reservatie op zak. Meer informatie is te vinden op www.oostende.be/cross.

Meest gelezen