Katrijn Vanwynsberghe

900 kindertekeningen geprojecteerd op Sint-Martinuskerk in Beveren

Sinds gisterenavond zijn verschillende gebouwen in Beveren speciaal verlicht: onder andere het Hof ter Saksen en het kasteel Cortewalle. Maar de Sint-Martinuskerk valt het meest op. Er worden kindertekeningen geprojecteerd op het historische gebouw: "De kerk wordt voor niks anders gebruikt door corona, dus we doen er iets totaal anders mee."

Het zijn tekeningen van de kinderen van de scholen in Beveren die worden geprojecteerd op de Sint-Martinuskerk. Kerken staan leeg tijdens de coronacrisis, dus kunnen we er ook totaal andere dingen mee doen, zegt burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver (CD&V): "Ik denk dat het in honderden jaren niet is gebeurd dat er geen misvieringen plaatsvinden. Het gebouw staat leeg en we hebben het een andere functie gegeven." 

(lees verder onder de foto)

Katrijn Vanwynsberghe

Er is geen ijspiste dit jaar in Beveren en om toch wat gezelligheid en warmte te creëren, werkte de stad een nieuw idee uit: "In samenspraak met de scholen is er beslist om kinderen tekeningen te laten maken en die te projecteren op de kerk." 

Het moet niet altijd duur en ingewikkeld zijn om mensen samen te brengen
Burgemeester Marc Van de Vijver

De actie is bewust eenvoudig gehouden: "Om mensen enthousiast te maken moeten dat niet altijd grootse evenementen zijn. Dure communicatiebureaus zijn niet altijd nodig. Ik heb bewondering voor de dienst die dit georganiseerd heeft. Het is heel goed geslaagd", zegt burgemeester Van de Vijver tevreden.

(lees verder onder de foto)

Katrijn Vanwynsberghe

Om het kwartier

Ieder kind krijgt de kans om zijn of haar tekening geprojecteerd te zien op de kerk. De tekeningen wisselen om het kwartier. Ook om ervoor te zorgen dat het volk niet blijft staan: "We willen dat alles coronaproof gebeurt en dat mensen niet blijven staan en er groepjes vormen. Door ervoor te zorgen dat er een wissel is in de tekeningen heb je ze op korte tijd allemaal gezien en kan je verder."

De geprojecteerde tekeningen kan je 's avonds gaan bekijken nog tot en met 6 januari 2021. Naast de verlichte gebouwen kan je in Beveren ook een verlichte kastelenroute en een kerststallenroute volgen.

Katrijn Vanwynsberghe

Meest gelezen