De hulpdiensten in de smalle straat vlakbij de zetel van Charlie Hebdo in Parijs, 7 januari 2015.

30 jaar cel voor hoofdverdachten aanslagen tegen Charlie Hebdo in 2015, alle 14 verdachten zijn schuldig

Alle 14 verdachten van de aanslagen op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in 2015 zijn schuldig bevonden. Het gaat niet om de daders, maar om medestanders die logistieke en financiële steun bij de aanslagen zouden hebben verleend. De twee hoofdverdachten krijgen elk 30 jaar cel. Een andere die vermoedelijk gedood is in Syrië, zou levenslang krijgen als hij nog opduikt. Bij de aanslagen vielen 17 doden. De aanslag werd opgeëist door de terreurgroep AQAP, het Jemenitische filiaal van Al Qaeda. 

De 14 verdachten stonden terecht wegens logistieke en financiële steun aan de drie terroristen die de aanslagen hebben uitgevoerd. De drie daders zelf zijn tijdens de aanslagen doodgeschoten door de politie. Het proces werd een aantal keer uitgesteld omdat enkele verdachten ziek waren. 

Coulibaly (dader in Hyper Cacher) kon steunen op een heel netwerk van vertrouwelingen

Regis de Jorna, voorzitter van de rechtbank

De Turks-Franse hoofdverdachte Ali Riza Polat werd schuldig bevonden aan terrorisme en medeplichtigheid bij moorden. Hij zou de wapens hebben geleverd aan de terroristen. Hij krijgt daarvoor 30 jaar eenzame opsluiting. Zijn vrouwelijke handlanger Hayat Boumedienne is veroordeeld wegens medewerking bij de gijzeling en de aanslag op de Joodse supermarkt Hyper Cacher aan de Porte de Vincennes in Parijs. Daar zijn toen vier mensen gedood. Zij zou in Syrië zitten, maar is nu bij verstek veroordeeld tot 30 jaar opsluiting. 

Twee andere medeplichtigen zouden in Syrië zijn gedood, maar voor een van hen is dat niet zeker. Die man, Mohamed Belhoucine, zou levenslang krijgen als hij nog zou opduiken. Hij zou contacten hebben gehad met gelijkgezinden in Afghanistan en Pakistan en jihadistische propaganda via internet hebben verspreid en zo een netwerk hebben uitgebouwd in Frankrijk. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Alle 14 beklaagden zijn dus schuldig bevonden. Enkele andere medeplichtigen kregen straffen van 20 tot 13 jaar. De rechtbank achtte het echter niet bewezen dat zes van de elf aanwezige verdachten betrokken waren bij terroristische activiteiten, maar zij worden wel veroordeeld wegens bendevorming en gewone criminalteit. Concreet slaat dat op de smokkel en levering van vuurwapens waarmee de aanslagen werden uitgevoerd. Zij kregen celstraffen van 4 tot 10 jaar. De veroordeelden kunnen nog wel in beroep gaan. Polat zou dat zeker al doen. (Lees verder onder de foto).

Een Franse militair bij een poster met de foto's van de gedode journalisten van Charlie Hebdo.
AP

Iedereen werd "Charlie"

De aanslagen van januari 2015 joegen een schok doorheen Frankrijk. Het begon op 7 januari toen twee broers met automatische wapens 12 mensen doodschoten in de kantoren van het satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs. Ze waren boos omdat het blad cartoons van de profeet Mohammed had gepubliceerd, wat het nog altijd doet. 

Een dag later werd een vrouwelijke politieagente vermoord in Montrouge. Nog een dag later hield de dader van de moord op de agente enkele tientallen mensen gegijzeld in de Joodse supermarkt Hyper Cacher voor hij door de politie werd doodgeschoten. De twee daders van de aanslag op Charlie Hebdo werden elders onderschept en doodgeschoten. De aanslagen werden opgeëist door de terreurgroep AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula), een erg gevaarlijke afdeling van Al Qaeda in Jemen.

Bekijk hier onze reporter Steven Decraene in "Het Journaal" vanuit Parijs (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De golf van aanslagen heeft grote beroering veroorzaakt in Frankrijk en wakkerde de discussie aan over de vrijheid van meningsuiting die hoog in het vaandel van de Franse republiek staat. De Fransen kwamen onder de slogan "Je suis Charlie" massaal op straat om die vrijheid te verdedigen en dat kreeg navolging in de rest van Europa, ook bij ons, en tot in de VS en Australië toe.

Onze reporter Steven Decraene sprak met David Vallat. Hij werd in 1995 door de Franse anti-terreurbrigade als een van de eerste Franse jihadisten gearresteerd. Vallat wil vandaag niks meer te maken hebben met het gewelddadig islamisme, maar hij weet nog goed hoe het brein van een terrorist werkt. Bekijk hier de reportage die Decraene maakte voor "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen