OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme: "Zonder scholen te sluiten sukkelen we in derde golf nog voor tweede voorbij is"

In Nederland en Duitsland zijn alle scholen gesloten om de coronapandemie te bedwingen, maar in ons land blijven de lagere scholen en de eerste graad middelbaar onderwijs vooralsnog open. Geen goed idee, laat OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme verstaan. Hij baseert zich op vaststellingen van immunoloog Hans-Willem Snoeck. "We zien dat kinderen de hulpmotor zijn van de pandemie", zei Snoeck gisteren in "Terzake".

Hij heeft naar eigen zeggen geaarzeld en vindt het verschrikkelijk, maar Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), pleit ervoor om de scholen te sluiten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

"Zonder de scholen te sluiten, sukkelen we in de derde golf nog voor de tweede voorbij is", schrijft Van Damme op Twitter. Opvallend, want de onderwijsexpert is nochtans erg begaan met de leerachterstand door de sluiting van scholen.

Hij wil zich met zijn tweet aansluiten bij professor immunologie Hans-Willem Snoeck die in de krant De Morgen kwam met het voorstel om de scholen tot eind januari te sluiten.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil in elk geval niet weten van een verlenging van de kerstvakantie. "Ja, kinderen raken soms besmet.  En daar communiceren we ook tweewekelijks heel open over. Uit die cijfers blijkt dat de strenge maatregelen goed worden nageleefd. Het aantal besmettingen ligt relatief lager dan in de rest van de samenleving", reageert Weyts via zijn woordvoerder.

"We blijven steeds waakzaam en we drijven de inspanningen constant op met nu ook sneltests die we zelf uitrollen. Net omdat we de scholen willen open houden. We gaan de scholen níet sluiten omdat sommigen kinderen willen misbruiken als een loden gevangenisbol aan de enkel van hun ouders, als manier om hén thuis te houden", klinkt het.

Viroloog Steven Van Gucht en immunoloog Hans-Willem Snoeck waarschuwden gisterenavond in "Terzake" voor een mogelijke stijging van de besmettingscijfers. De voorbije drie dagen zijn de cijfers gestegen.

"Ik denk dat het een dubbeltje op zijn kant is waar we nu zitten. We willen niet zien dat de cijfers in ons land zoals in Nederland plots de hoogte inschieten. De komst van de kerstvakantie gaat een andere dynamiek teweeg brengen. Daarvan hoop ik dat de epidemie tijdelijk gaat kalmeren", zei Van Gucht.

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht en Hans-Willem Snoeck uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Kinderen zijn de hulpmotor van de pandemie

Hans-Willem Snoeck

Volgens immunoloog Hans-Willem Snoeck (Columbia University) kunnen de kinderen die vandaag nog naar de (lagere) school gaan een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. "Ik denk dat de scholen een onderschatte factor zijn. Kinderen onder de tien jaar zijn geen groot probleem, dachten we altijd. Nu zien we daar de sterkste stijging, dat verbaast mij enorm."

"We weten het niet goed, maar er is iets merkwaardigs aan de hand met kinderen. In maart en april waren er bijna geen besmettingen bij kinderen. Op 17 maart zijn alle scholen gesloten en er zijn bijna geen scholen opengegaan in mei. Dan kwam de zomervakantie. Op het einde van de zomervakantie begon het aantal besmettingen aan te trekken bij kinderen. De tweede piek kwam er pas tijdens de herfstvakantie. Die piek werd geleid door de kinderen. Na de herfstvakantie begon de stijging bij de kinderen en de rest van de bevolking volgde", zegt Snoeck.

Volgens Hans-Willem Snoeck zijn de kinderen een hulpmotor van de pandemie. "Als we de grote motoren stilleggen, begin je het effect van de hulpmotoren te zien. Ik denk als we niet al de motoren en ook de hulpmotoren stilleggen, dat we opnieuw naar een exponentiële  piek gaan kijken. Tegen volgende week of binnen twee weken gaan we verrast zijn door hoe snel het gaat stijgen, behalve wanneer we het kunnen keren."

Snoeck wijst er op dat niet alleen gaat om de besmettingen op de scholen. "De scholen brengen elke dag 1,4 miljoen mensen op de been, dat betekent grote mobiliteit."

Scholen respecteren de veiligheidsmaatregelen en kunnen de risico's beperken

Steven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht wil niet zeggen dat kinderen de motor  van de verspreiding van het coronavirus zijn. "We hebben vastgesteld dat de cijfers vanaf september zijn beginnen te stijgen. Dat is deels door teruggekeerde vakantiegangers, deels door de heropening van de scholen. Eind september was er een stabilisatie, die moeilijk te verklaren is. In oktober zijn we terug de hoogte ingeschoten. Dat betekent dat de universiteitsstudenten misschien de katalysator waren."

Daarnaast wijst Van Gucht er op dat de scholen die open zijn de veiligheidsmaatregelen goed respecteren. "We kunnen de risico's met andere woorden beperken. De CLB's spelen ook kort op de bal en er gaat nog meer ingezet worden op testen."

Biostatisticus Molenberghs: "Oppassen voor een opbod"

Biostatisticus Geert Molenberghs denkt niet dat een verlenging van de kerstvakantie echt nodig is. Hij verwijst naar de verlenging van de herfstvakantie, die een week langer heeft geduurd en wat hielp om de tweede golf af te remmen. "Het is natuurlijk zo dat de kerstvakantie sowieso twee weken duurt", zegt Molenberghs in "De ochtend" op Radio 1.

Is dat genoeg? "Als we er twee of drie weken aan breien wordt het telkens nog veiliger natuurlijk", aldus Molenberghs. "Maar we moeten oppassen voor een opbod. We rekenen nu op de periode van twee weken om de afkoeling, het dalen van de curve, in te zetten."

De biostatisticus wijst erop dat de scholen bij ons op een "behoorlijk coronaveilige" manier zijn georganiseerd. Hij verwijst daarvoor naar de algemene mondmaskerplicht in het middelbaar en het feit dat de tweede en derde graad halftijds afstandsonderwijs krijgen. 

Meest gelezen