Ken jij de Chokotoff-legende? Jurgen en Louis uit Ranst vonden de mythische gouden streep

Ken jij de gouden streep onder de wikkel van een Chokotoff-snoepje? "Ik dacht dat het een fabeltje was uit mijn kinderjaren. Maar we hebben de gouden lijn echt gevonden", vertelt Jurgen Creyf op Radio 2 Antwerpen. Fabrikant Mondelez bevestigt dat slechts enkele snoepjes een verborgen gouden streep hebben.

"Als kind had ik wel eens gehoord dat je onder de wikkel van sommige Chokotoffs een gouden streep kon ontdekken. Maar ik dacht dat het een fabeltje was", zegt Jurgen Creyf uit Ranst in "Start Je Dag". Het verhaal doet denken aan het bekende jeugdboek van Roald Dahl waarin Sjakie naar de Chocoladefabriek mocht dankzij het vinden van een gouden ticket. "Ik vertelde de Chokotoff-legende aan mijn elfjarige zoon Louis terwijl we de snoepjes aan het eten waren. Hij begon te krabben en tot onze grote verbazing vonden we vrij snel zo'n gouden streep." Vader Jurgen stuurde de wikkel naar producent Côte d'Or en kreeg een verrassing in de bus. "We werden beloond met een oorkonde en een extra zak Chokotoffs. De legende klopt dus", zegt Jurgen. 

Bekijk hier de reportage van ons jeugdjournaal "Karrewiet" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Uit nostalgie behouden we dat gouden streepje op enkele Chokotoffs
Annick Verdegem, Mondelez

Wie vindt de gouden wikkel?

Fabrikant Mondelez bevestigt dat er bijzondere Chokotoffs in omloop zijn. "Minder dan 5% heeft zo'n gouden streep. In onze archieven hebben we ontdekt dat die gouden lijn in de jaren '50 op sommige snoepjes is verschenen", zegt woordvoerster Annick Verdegem aan Radio 2 Antwerpen. "Waarschijnlijk om arbeiders te waarschuwen dat de rol papier bijna op was en vervangen moest worden." Veel luisteraars van Radio 2 Antwerpen lieten weten dat zij een wens doen als ze zo'n lijntje ontdekken. "Die associatie met geluk en wensen is ook in de jaren '50 ontstaan", zegt Verdegem. "Er kwam toen een dame in de pers die de lotto gewonnen had net nadat ze op een Chokotoff een gouden lijn ontdekt had." 

Hoewel de productie van Chokotoffs nu anders verloopt dan in de jaren '50, heeft Cote d'Or de gouden lijn bewust behouden. "Zelfs wij op kantoor blijven krabben op zoek naar zo'n lijntje", zegt Verdegem. "Elke maand krijgen we trouwens nog één of twee brieven van mensen zoals Jurgen en Louis die de gouden lijn gevonden hebben. Die belonen we dan met een oorkonde en extra Chokotoffs." De snoepjes worden de laatste jaren niet meer in ons land gemaakt maar blijven populair. Volgens Mondelez eten we met zijn allen elk jaar 1000 ton Chokotoffs.

Meest gelezen