Koning Filip reikt "Belgische Nobelprijzen" uit voor onderzoek naar kanker en genetische ziekten

Koning Filip heeft vandaag de Francqui-Prijs uitgereikt aan wetenschappers Cédric Blanpain (ULB) en Bart Loeys (UA) in het Paleis der Academiën in Brussel. Het is voor het eerst dat de Belgische Francqui-Stichting twee winnaars heeft verkozen in de biologische en medische wetenschappen.

De Francqui-Prijs bekroont elk jaar een Belgische wetenschapper voor zijn of haar onderzoek. De prestigieuze prijs wordt ook wel de "Belgische Nobelprijs" genoemd. Door een schenking van prof. Désiré baron Collen, zelf laureaat van de prijs in 1984, kon de Stichting dit jaar twee winnaars aanduiden. De prijzen dragen nu de naam Francqui-Collen-Prijzen

Dit jaar ontvingen onderzoekers Bart Loeys (UA) en Cédric Blanpain (ULB) de Francqui-Collen-prijs van 250.000 euro. Koning Filip heeft hen die vandaag overhandigd in het Paleis der Academiën.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" en lees daarna voort: 

Videospeler inladen...

Genetische fouten in het hart

Bart Loeys van de Universiteit Antwerpen (UA) krijgt de prijs voor klinisch onderzoek. Loeys onderzoekt de genetische oorzaken van zogenoemde aorta aneurysma's. De aorta, of slagader is het belangrijkste bloedvat in ons lichaam en loopt vanuit het hart door het lichaam. Als de aorta te wijd wordt, kan een scheur of dissectie ontstaan (een aneurysma). De ziekte treft vooral mensen tussen 30 en 50 jaar oud. Ruim de helft van de patiënten sterft door deze aandoening.   

Loeys heeft ontdekt dat genetische veranderingen aneurysma's veroorzaken. Samen met een Amerikaanse collega heeft hij een nieuwe vorm van aorta aneurysma gevonden, die nu "het Loeys-Dietz syndroom" luidt.

Celtracering bij kankers

Cédric Blanpain van de Université Libre de Bruxelles (ULB) ontvangt de prijs voor zijn fundamenteel onderzoek rond kanker en stamcellen. Sinds 2006 heeft hij aan de universiteit een eigen laboratorium waar hij de rol van stamcellen bestudeert in de ontwikkeling van huid- en borstkanker, evenals hun vermogen om schade aan organen te herstellen. Hij was de eerste die de techniek van celtracering gebruikte, waarmee het mogelijk is de exacte oorsprong van kankers te achterhalen. Met die kennis kunnen nieuwe kankerbehandelingen worden ontworpen, die schade aan de huid en het hart herstellen.   

Meest gelezen