Shoppingtoerisme in de grensstreek: Limburgse gemeenten houden alles zelf in de gaten

De Limburgse gemeenten moeten zelf bekijken of het mogelijk te druk wordt in de winkelstraten door extra shoppende Nederlanders. Dat is gezegd op het overleg tussen de gouverneur en de burgemeesters. 

Door de verstrenging van de maatregelen in Nederland zou het kunnen dat heel wat Nederlanders de grens oversteken om in België te komen winkelen. Maar er komen ook Nederlanders bij ons werken en er komen  Nederlandse kinderen bij ons naar school. De grenzen gaan niet meer dicht, die afspraak is al gemaakt. 

Maar de situatie in de winkelstraten wordt wel in de gaten gehouden en er komt een ontradingscampagne. Burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD): "Die moet Nederlandse shoppers afraden om in ons land te komen winkelen. Er zal gezegd worden dat het shoppen streng beperkt is. Louter functioneel winkelen dus en geen funshopping." De politie zal ook toekijken dat alle coronamaatregelen in de winkelstraten worden nageleefd.   

Het is hier nu ook niet het land van melk en honing.

Gouverneur Lantmeeters

De burgemeesters en gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) hopen dat de situatie op die manier onder controle blijft. De gouverneur is er gerust in. "We verwachten op dit ogenblik niet zoveel Nederlanders", zegt hij. "Het is hier nu ook niet het land van melk en honing. Wij hebben ook strenge voorschriften, geen funshoppen, geen café's en restaurants die open zijn. Als ze hier inkopen komen doen volgens de voorschriften, dan kan er geen overlast zijn."

Meest gelezen