Belga

LIVEBLOG - Vaccin van Johnson & Johnson wellicht in april klaar: "Maar één dosis nodig, belangrijk voor massale vaccinatie"

Paul Stoffels van Johnson & Jonhson heeft in "De afspraak" aangekondigd dat het vaccin van het farmabedrijf wellicht eind maart of in april zal kunnen worden toegediend. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt: "De komende dagen zijn cruciaal om de trend te keren." Er komt een flyercampagne om Duitsers en Nederlanders te ontraden in ons land kerstinkopen te doen. Volg alle updates over het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson is bijna klaar met de doorslaggevende studie naar het coronavaccin van Johnson & Johnson. Dat is veel vlugger dan verwacht, legt de Belgische nummer twee van het bedrijf Paul Stoffels uit in "De afspraak".

Bekijk het gesprek met Paul Stoffels uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"De eindmeet voor ons vaccin is in zicht. We hebben een heel grote studie lopen in drie continenten, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. We hebben daarbij 40.000 mensen in geïncludeerd. We zijn gestopt met includeren omdat de incidentie zo hoog is. De transmissie is drie keer groter dan we verwacht hadden. Daarom kunnen we met minder patiënten een heel degelijke studie hebben. We gaan proberen om tegen midden januari tot resultaten te komen. Dat is binnen ongeveer een maand", zegt Stoffels in "De afspraak".

Tussen midden en eind januari zal de studie afgerond worden. "Het vaccin zal dan door de goedkeuringsautoriteiten moeten goedgekeurd worden. In de VS gebeurt dat met de FDA. Daar duurt dat ongeveer een maand. Hopelijk krijgen we begin maart de goedkeuring in de VS en daarna redelijk snel in Europa. Tegen eind maart of april zullen we kunnen vaccineren op grote schaal."

Stoffels verwacht dat het vaccin ook in maart of april zal kunnen worden ingezet in België. "Alles hangt af van de tijd van goedkeuring. Hopelijk kunnen we met de verschillende vaccins die er zijn tegen de zomer alle medewerkers uit de zorgsector en de oudere bevolking vaccineren. Later op het jaar zal de bredere bevolking gevaccineerd kunnen worden. Als we dat kunnen gedaan zijn, zal de druk op de ziekenhuizen verminderen en hopelijk ook op het volledige land."

Stoffels vindt het niet pijnlijk dat Pfizer Johnson & Johnson voor is bij de ontwikkeling van een vaccin. "Er moeten wereldwijd 4 tot 8 miljard vaccins geproduceerd worden. Wij hebben iets meer tijd besteed om een “een-dosis-vaccin’ te ontwikkelen. Dat is belangrijk om op grote schaal te kunnen vaccineren."

Hij wijst er op dat het Johnson & Johnson-vaccin eenvoudiger bewaard kan worden. "Het vaccin van Pfizer wordt gedistribueerd bij -70 graden, ons vaccin wordt bewaard tussen twee en acht graden. Dat is in de ijskast bij wijze van spreken. Dat kan veel eenvoudiger verspreid worden over de wereld. Dat zal een grote impact hebben bij de vaccinatie, ook in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden."

Viroloog Steven Van Gucht: "Komende dagen cruciaal om de trend te keren"

De besmettingen stijgen opnieuw, nu al voor de derde dag op rij. In ons land is er algemeen een stijging van 8 procent, maar er zijn grote regionale verschillen. "Vooral in Vlaanderen stijgen de cijfers. De besmettingen stijgen met 13 procent daar, in Wallonië is dat 4 procent. De R-waarde flirt al enkele dagen met 1", zegt viroloog Steven Van Gucht. Het hoogste aantal nieuwe gevallen is terug te vinden in Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

En ook met de ziekenhuisopnames gaat het niet de goede kant uit. De algemene cijfers dalen nog licht, maar ook hier zijn er grote regionale verschillen. "In Henegouwen, Luik, Luxemburg en Oost-Vlaanderen dalen de cijfers nog, in de andere provincies stijgen de opnames. In Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen gaat het bijvoorbeeld over 2 procent, in Antwerpen zelfs over 17 procent."

"De komende dagen worden cruciaal om de trend te keren. Consistent de bestaande maatregelen volgen, kan voldoende zijn. Blijf zoveel mogelijk thuis, beperk je contacten, werk zoveel mogelijk thuis en als dat niet gaat, hou afstand van je collega's, zeker tijdens pauzes of tijdens de lunch. Laat ons bewijzen dat we met een zachte lockdown het tij kunnen keren. Hoopgevend is ook dat we ons met z'n allen de laatste dagen opnieuw minder verplaatsen."

Laat ons bewijzen dat we met een zachte lockdown het tij kunnen keren

Vlaams Parlement keurt 108 corona-aanbevelingen voor het onderwijs goed

Het Vlaams Parlement heeft woensdag 108 corona-aanbevelingen voor het onderwijs unaniem goedgekeurd. Het gaat om het derde pakket aanbevelingen vanuit de coronacommissie. 

De resolutie dringt onder meer aan op maximaal contactonderwijs, het prioritair wegwerken van leerachterstand tijdens de lesuren, betere ventilatie in de scholen en extra aandacht voor kwetsbare kinderen en voor het mentaal welzijn van leerlingen en studenten.

Na aanbevelingen over de aanpak van de crisis in de woonzorgcentra en in de brede welzijnssector, richtte het Vlaams Parlement de voorbije weken de focus op het onderwijs. De coronacommissie van het parlement heeft de voorbije weken tal van vertegenwoordigers uit het onderwijsveld aan het woord gelaten.

Vlaams Parlement geeft lokale besturen meer hefbomen in handhaving coronamaatregelen

Het Vlaams Parlement heeft een aanvulling goedgekeurd op het preventiedecreet dat de organisatie van het contactonderzoek in Vlaanderen regelt. Het decreet komt volgens de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open VLD) tegemoet aan de vraag van de lokale besturen om meer (persoons)gegevens te krijgen om zo efficiënter op te treden tegen corona-overtreders, met name tegen de groep hardnekkige overtreders.

Hoe ver kan en mag je de persoonlijke vrijheden van burgers inperken om de gezondheidscrisis beter aan te pakken? Het is een debat dat al maanden loopt en het is en blijft een moeilijk spanningsveld.

Het Vlaams Parlement heeft nu een aanvulling op het decreet over het preventiebeleid en de contactopsporing goedgekeurd. Zo is onder meer beslist steden en gemeenten meer persoonsgegevens door te spelen voor een effectievere handhaving, met name van personen die verplicht in quarantaine moeten gaan. Het gaat dan om mensen die positief testten, mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting bijvoorbeeld omdat ze in nauw contact geweest zijn met een besmet persoon en mensen die terugkeren uit een rode zone in het buitenland.

Professor Herman Goossens: "We will make it or break it tijdens de kerstvakantie"

Herman Goossens, microbioloog aan de UAntwerpen en hoofd van de taskforce voor coronatests had in "De afspraak" een scherpe waarschuwing voor te veel sociale contacten in de kerstvakantie.

"Of de curve verder gaat doorschieten zal van ons allemaal afhangen. We will make it or break it in de kerstvakantie." Op de vraag of nieuwe, strengere maatregelen nodig zijn antwoordt hij: “Het is vooral belangrijk dat mensen de maatregelen goed opvolgen. Dat wordt voortdurend herhaald, maar verschillende studies tonen toch wel aan dat de meeste besmettingen binnen het gezin gebeuren. De winter komt eraan, mensen blijven binnen en ventileren slecht. Er gaat meer verspreiding zijn binnen de gezinnen, zeker in de kerstperiode. Beperk daarom het aantal contacten. Daar gaat het op aankomen. Als mensen heel veel contacten hebben tijdens de kerstperiode, als er veel besmettingen gebeuren in de gezinnen, dan gaan we in januari een heel moeilijke maand tegemoet.”

Intussen loopt er een proefproject met snelle coronatests bij 14 huisartsen, in 6 testcentra en in enkele scholen. Dat wordt geëvalueerd na de kerstvakantie. In 5 wzc’s in Kortrijk zijn 200 bezoekers onlangs vrijwillig getest. Twee van hen waren positief; ze bleken lichte symptomen te hebben en hadden dat niet gemeld. "De tests zijn dus nuttig om een barrière in te bouwen om te voorkomen dat het virus binnenkomt", zegt professor Herman Goossens. 

Bekijk het gesprek met Herman Goossens uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Aantal besmettingen stijgt in Frankrijk

In Frankrijk zijn de laatste 24 uur meer dan 17.000 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus opgetekend, zo heeft Santé publique France bekendgemaakt. Er zijn nog eens 17.615 mensen positief getest, tegen 11.532 dinsdag. Het percentage positieve tests blijft stabiel op 6,2 procent.

De druk op de afdelingen intensieve zorg bijft afnemen want zij verzorgen nu 2.840 patiënten tegen 2.871 de dag daarvoor. Donderdag was het aantal voor het eerst sinds eind oktober onder de kaap van 3.000 gedoken.

In een etmaal zijn in ziekenhuizen 292 mensen aan COVID-19 overleden. Sinds de uitbraak van de pandemie kostte de ziekte het leven aan 59.361 mensen.

Scholen sluiten in Nederland en Duitsland, wat bij ons? Immunoloog: "Ze zijn onderschatte factor in epidemie"

In Nederland en Duitsland zijn alle scholen gesloten om de coronapandemie te bedwingen, maar in ons land blijven de lagere scholen en de eerste graad middelbaar onderwijs vooralsnog open. "We zien dat kinderen de hulpmotor zijn van de pandemie", zegt immunoloog Hans-Willem Snoeck in "Terzake". Viroloog Steven Van Gucht nuanceert. "De scholen respecteren de veiligheidsmaatregelen en daardoor kunnen we de risico's beperken."

Lees het volledige artikel hier:

Ook winkels moeten sluiten in Denemarken tijdens eindejaarsperiode

Denemarken gaat op slot tussen 25 december en 3 januari. In het land werden dinsdag al strengere maatregelen van kracht tot 3 janauri, maar nu moeten ook de winkels sluiten vanaf kerstdag, kondigde premier Mette Frederiksen woensdag aan.

"Van vrijdag 25 december tot 3 januari zal Denemarken echt gesloten zijn", met als uitzondering de voedingswinkels en de apothekers, aldus de premier. Vanaf donderdag gaan de winkelcentra dicht, vanaf 21 december moeten onder meer de kappers en de rijscholen de deuren sluiten en op 25 december gaan alle niet-essentiële winkels dicht.

Dinsdag al gingen de scholen, bars, restaurants, sportcentra en culturele centra dicht, in een poging om de sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen een halt toe te roepen. In de afgelopen 24 uur werden 3.692 nieuwe besmettingen en 14 overlijdens gemeld. In totaal raakten al bijna 120.000 mensen besmet en overleden er bijna 1.000 mensen in het land met 5,8 miljoen inwoners.

Premier Frederiksen riep de Denen op om de feestdagen in beperkte kring te vieren. De autoriteiten verwachten dat januari en februari de zwaarste maanden van de pandemie worden.

Wouter Beke: "Een op de vijf sneltesten in voorzieningen geeft positief resultaat"

In Vlaanderen zijn er 230 voorzieningen die de voorbije weken sneltesten hebben ingezet om coronabesmettingen op te sporen. "Van die uitgevoerde testen in die voorzieningen waren er 19,4 procent positief. 79,5 procent testte negatief en 1,1 procent van de testen was ongeldig". Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) geantwoord op een vraag van Lise Vandecasteele (PVDA).

Vlaanderen besliste in oktober al om 4 miljoen sneltesten aan te kopen en om die prioritair in te zetten in de zorg, het onderwijs en de essentiële bedrijven. In november werd een eerste deel van 1,1 miljoen testen effectief aangekocht en de voorbije weken zijn ze ook ingezet in zorgvoorzieningen, in de eerste plaats in de woonzorgcentra.

Bedoeling van de sneltesten is om sneller besmettingen op te sporen en uitbraken in te dijken. De sneltest wordt wel nog altijd gecombineerd met de PCR-test.

Dirk Devroey pleit voor een volledige lockdown: "Sterfte hier is te vergelijken met die in de Verenigde Staten"

VUB-decaan geneeskunde, huisarts en Open VLD-schepen in Overijse, Dirk Devroey pleit voor een volledige lockdown. Want als we niet snel ingrijpen en de broeihaarden aanpakken, gaan we het virus niet meer kunnen tegenhouden, zegt hij.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen