vlnr Amber Maes, Luc Coorevits en Leander Coorevits - foto Dries Luyten

Luc Coorevits neemt afscheid van literaire organisatie Behoud de Begeerte

Na 37 jaar en meer dan 2.000 literaire voorstellingen geeft Luc Coorevits de fakkel door aan een jong duo: zoon Leander Coorevits en Amber Maes.  Behoud de Begeerte is vooral bekend van "Saint-Amour".

De plannen om Behoud de Begeerte drastisch te verjongen stonden al een poosje in de steigers, maar gezondheidsproblemen hebben een en ander versneld, laat de organisatie weten. Leander Coorevits (32), zoon van oprichter en directeur Luc Coorevits (62), wordt zakelijk coördinator. Hij is master in de audiovisuele kunsten, werkt al zeven jaar voor Behoud de Begeerte en was al productieleider. Amber Maes (25), master in de wijsbegeerte en in de theater- en filmwetenschappen en sinds vorig jaar artistiek medewerker, wordt artistiek coördinator.

Tegelijk ruilt de organisatie vanaf januari de koepel van het Kunstendecreet (dat vooral theater overkoepelt) voor Literatuur Vlaanderen. Voor de subsidiëring zou dat geen verschil mogen maken.

Beluister hier het gesprek met Luc Coorevits in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Behoedzaam samplen en samenvoegen tot een mozaïek van disciplines

Luc Coorevits was zelf maar 25 toen hij 1983 Behoud de Begeerte uit de grond stampte, samen met  Marianne Janssen . De naam werd later trouwens een versregel van Hugo Claus.

“Het waren interessante tijden,” blikt Luc Coorevits terug, “met nieuwe publicaties als De Brakke Hond of het Nieuw Wereldtijdschrift.” Behoud de Begeerte kwam met iets wat tot dan toe niet echt bestond in Vlaanderen: schrijvers op een podium brengen, voorlezend en met elkaar in interactie, in een strak geregisseerde voorstelling, met muziek en video. “De literaire voorstelling tot theatraal genre promoveren,” zoals Behoud de Begeerte het zelf formuleert. Coorevits in een interview met het VRT-Journaal: "We samplen en voegen dingen samen tot een mozaïek van disciplines en we doen dat behoedzaam."   

In 2013 bestond Behoud de Begeerte 30 jaar. Dat werd gevierd met een boek, een tentoonstelling en een voorstelling met Tom Lanoye en Jules Deelder (archiefbeeld Cobra.be):

Videospeler inladen...

Programma’s als “Geletterde mensen” , “Saint Amour” of “Koningsblauw” werden een groot succes en toerden doorheen Vlaanderen en Nederland. Met grote namen als Hugo Claus, Cees Nooteboom, Arnon Grunberg, Connie Palmen of Remco Campert. "Die waren tegelijk een glijmiddel om nieuwkomers te introduceren,” zegt Luc Coorevits, zoals Lize Spit, Charlotte Van den Broeck of Marieke Lucas Rijneveld. 

“Oud en jong, bekend en onbekend, Vlaams, Nederlands en internationaal.” Coorevits werkte vaak samen met Tom Lanoye, onder meer ook voor de tournees "Kartonnen dozen" of "Sprakeloos". Ook in het buitenland organiseerde Coorevits literaire evenementen.

Uit 1992: Saint Amour met onder meer Jeroen Brouwers (archiefbeeld Journaal):

Videospeler inladen...

De eerste voorstelling van Behoud de Begeerte was "8 Beaux Forts" in een Leuvense discotheek in 1985; later ook in Gent en in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Daar stonden bijna uitsluitend mannelijke schrijvers op het podium. "Daar heb ik nu oprecht spijt van," bekent Luc Coorevits. 

Uit 2004: "Behouden begeerte" in deSingel in Antwerpen met onder meer Ramsey Nasr(archiefbeeld Journaal):

Videospeler inladen...

Uit 2006: "Vlaams literair festijn", een "goed foute avond" of een "fictieve door extreem-rechts gepatroneerde literaire avond" (archiefbeeld Journaal):   

Videospeler inladen...

Uit 2012: "Koningsblauw": hommage van tientallen dichters en ook acteur Josse De Pauw aan dichter Herman de Coninck (archiefbeeld Journaal):

Videospeler inladen...

Uit 2017: "Avondrood" met zangeres Elise Caluwaerts en schrijfster Lize Spit (archiefbeeld Journaal):

Videospeler inladen...

Meest gelezen