Archieffoto Maori-kinderen. De kinderen afgebeeld op de foto hebben geen link met dit  rapport.

Meer dan 250.000 kinderen en kwetsbare volwassenen misbruikt in zorginstellingen in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn meer dan een kwart miljoen kinderen, jongeren en kwetsbare volwassenen mishandeld of misbruikt in zorginstellingen van de overheid en de kerk. Dat blijkt uit een rapport uitgevoerd in opdracht van de overheid. Het grootschalige misbruik vond de afgelopen 70 jaar plaats.  

In Nieuw-Zeeland werden de voorbije decennia in totaal 256.000 kinderen, jongeren en kwetsbare volwassenen mishandeld en misbruikt. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van een commissie die het onderzoek uitvoerde in opdracht van de overheid. Het misbruik vond plaats tussen 1950 en vorig jaar in instellingen van de overheid en de kerk. Het zou gaan om zo’n 40 procent van alle Nieuw-Zeelanders die in deze periode in deze instellingen verbleven. 

Jongste slachtoffers tussen 9 en 20 maanden

De slachtoffers werden verwaarloosd, er was sprake van fysiek geweld, ook emotioneel en seksueel misbruik vonden plaats. Vooral kinderen en jongeren tussen de 5 en 17 jaar werden het slachtoffer. De leeftijd van de jongste slachtoffers ligt tussen de 9 en 20 maanden. Het meeste misbruik vond plaats tussen 1970 en 1980. 

"Doofpotcultuur"

Er staan voorbeelden in het rapport beschreven waarin het personeel van een psychiatrische instelling mannelijke patiënten dwong om de vrouwelijke patiënten te verkrachten. Er werd vaginaal onderzoek uitgevoerd, zonder aanleiding. Elektrische schokken werden toegediend op geslachtsdelen. Er was ook sprake van verbaal geweld en racistische beledigingen. Het misbruik kon gemiddeld tussen de vijf en de tien jaar aanhouden. Er heerste een doofpotcultuur in deze instellingen, volgens het rapport.

(Lees verder onder de foto)

 Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern
AFP or licensors

Het onderzoek richtte zich eerst enkel op instellingen van de overheid, maar werd later uitgebreid naar religieuze instellingen. Onder meer psychiatrische instellingen, instellingen voor mensen met een beperking en religieuze weeshuizen werden opgenomen in het onderzoek. Zowel het personeel van de psychiatrische instellingen, als van de overheidsinstellingen, alsook de geestelijke en pleegvoogden maakten zich schuldig aan misbruik, staat er nog te lezen.

Maori-bevolking grootste slachtoffer

Uit het rapport blijkt dat vooral jongeren uit de inheemse Maori-bevolking het grootste slachtoffer waren. In die instellingen zijn meer dan 80 procent van hen mishandeld. Vooral deze kinderen werden omwille van armoede in de instellingen van de overheid geplaatst.

Bovendien speelde de "discriminerende en racistische houding" van de overheid een belangrijke rol, staat in het rapport te lezen. Voorts kwamen mensen met een beperking erg vaak voor in de statistieken van het rapport. 

Reactie regering

"De pijn en angst die in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland zijn veroorzaakt, vallen onmogelijk goed te praten", zegt de minister van Overheidsdiensten Chris Hipkins in een reactie. Hij omschrijft het rapport als "moeilijk te lezen".

"Alle kinderen die onder de hoede van de staat vallen, zouden net voor dit soort schade beschermd moeten worden, maar zoals uit de getuigenissen blijkt, was het tegenovergestelde waar", aldus Hipkins.

Archieffoto Chris Hipkins
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Duister hoofdstuk"

"De overheid heeft een groot deel van zijn energie besteed aan het verdedigen van onaanvaardbaar gedrag in plaats van een slachtoffergerichte aanpak te volgen. Deze aanpak hebben we al veranderd. En we bekijken hoe we een slachtoffergerichte aanpak kunnen ontwikkelen", zei Hipkins nog. Als de finale versie van het rapport overhandigd wordt, zal de overheid haar verontschuldigingen aanbieden, klonk het nog.

In 2018 heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern het onderzoek aangekondigd. Ze sprak toen van een "duister hoofdstuk"  waar Nieuw-Zeeland de confrontatie moest mee aangaan. 

Meest gelezen