Bobi WIne
AFP or licensors

Oeganda vraagt Google om YouTube-kanalen over protesten te verwijderen

Oeganda vraagt Google om meer dan een dozijn kanalen van YouTube te verwijderen die betrokken waren bij de protesten van vorige maand. Het zijn kanalen die vooral oppositiekandidaat Bobi Wine steunen. De protesten zijn ontstaan toen Bobi Wine vorige maand werd gearresteerd door de politie, bij de protesten vielen minstens 50 doden. 

Oeganda heeft aan Google gevraagd om 14 YouTube-kanalen die “betrokken zijn bij de protesten” van vorige maand op te doeken. Google is eigenaar van het videoplatform YouTube. Bij de rellen kwamen 54 mensen om het leven.

De regering wil vooral kanalen laten sluiten die gelinkt zijn aan de presidentskandidaat van de oppositie Bobi Wine. Maar de regering ziet dit als "louter toeval". De kanalen zouden volgens de brief die de regering schreef aan Google "rellen mobiliseren" en ze zouden in strijd zijn met de wet, dat schrijft de Oegandese krant Daily Monitor die de brief kon inkijken. 

Bekijk de video over de protesten en lees hieronder verder: 

Videospeler inladen...

De rellen braken vorige maand uit in de Oegandese hoofdstad Kampala, maar ook in andere grote steden kwamen mensen op straat uit protest omdat oppositiekandidaat en muzikant Bobi Wine was gearresteerd. Hij werd door de politie naar eigen zeggen op een erg gewelddadige manier opgepakt omdat hij de coronamaatregelen had overtreden. 

Verschillende keren opgepakt

De 38-jarige presidentskandidaat en muzikant is vooral erg populair bij de jongeren. Ook in zijn muziek uit hij zijn onvrede over de huidige situatie in zijn land. Wine werd al verschillende keren opgepakt door de politie, mishandeld en gemarteld.

(Lees verder onder de foto: )

Koning Filip en Yoweri Museveni in Brussel in 2017

In 2018 werd Wine opgepakt omdat hij stenen zou gegooid hebben naar het konvooi van de president. "Verraad" luidde de beschuldiging toen. Internationale artiesten als Chris Martin en Peter Gabriel klaagden zijn arrestatie toen aan in een open brief. Na 10 dagen werd de zanger-politicus uiteindelijk op borg vrijgelaten. 

Oegandese presidentsverkiezingen 2021

De Oegandezen trekken op 14 januari naar de stembus om een nieuwe president en parlement te kiezen. De 76-jarige zittende president Yoweri Museveni, is al meer dan drie decennia aan de macht en duldt geen tegenspraak. Bij de verkiezingen in januari wil hij zijn macht verlengen en herverkozen worden.

AFP or licensors

Meest gelezen