AFP or licensors

Onbemande boot met 649 kilogram cocaïne spoelt aan op Marshalleilanden in de Stille Oceaan

Op het atol Ailuk in de Stille Oceaan heeft de politie de grootste drugsvangst ooit in de regio gedaan. Daar is een boot aangespoeld met honderden kilogram cocaïne. Wellicht is die boot jarenlang met zeestromingen vanuit Zuid-Amerika op de eilanden terechtgekomen.

Het bootje is nog geen zes meter lang en werd gevonden op het strand van het afgelegen atol Ailuk in de Marshalleilanden. Toen de lokale politie het luik opende, bleek er niet minder dan 649 kilogram cocaïne in te zitten. Meteen de grootste gelijkaardige drugsvangst ooit in die regio. 

Er is geen enkele aanwijzing over wie de drugs verloren heeft. De politie vermoedt dat de boot uit Zuid- of Centraal-Amerika komt. Mogelijk hebben smokkelaars de boot gedumpt toen ze vreesden door de politie onderschept te worden of is het bootje in een storm losgeslagen van een groter schip. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Het gebeurt al wel vaker dat boten of wrakhout vanuit Zuid-Amerika terechtkomen op de Marshalleilanden in Micronesië in het westen van de Stille Oceaan. Dat is het gevolg van zeestromingen. Oceanografen van de Universiteit van Hawaii hebben computersimulaties van die stromingen gemaakt en bijna altijd leiden die vanuit Centraal-Amerika westwaarts naar Azië met onderweg de Marshalleilanden. 

Die stromingen zijn zo sterk dat Spaanse schepen in de 16e eeuw er niet in slaagden om vanuit de kolonies op de Filipijnen terug te varen naar Mexico. Dat lukte pas toen ze in 1565 een andere zeestroming ontdekten die vanaf de kust van Japan oostwaarts terug naar Amerika ging. In 2014 overleefde een Salvadoraanse visser een tocht van 13 maanden over de oceaan nadat zijn motor defect was geraakt. De man kwam uiteindelijk levend aan land op de eilanden, maar zijn collega was wel overleden. (Lees verder onder de kaart).

De Marshalleilanden zijn een onafhankelijke parlementaire republiek, maar door een verdrag met de Verenigde Staten zijn die laatsten verantwoordelijk voor buitenlands beleid en defensie. De VS heeft de verplichting om de eilanden militair te beschermen en inwoners van de eilanden kunnen zonder visum naar de Verenigde Staten reizen.

De eilanden hebben een lugubere reputatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hevig gevochten tussen Japan en de VS op eilanden zoals Kwajalein. Na de oorlog hield de VS er meer dan 60 kernproeven op bekende eilanden met de naam Eniwetok en nog meer bekend Bikini.

Meest gelezen