Ondervoorzitter Moslimexecutieve stapt op na beschuldigingen van spionage

De ondervoorzitter van het Executief van de Moslims in België, Salah Echallaoui, neemt ontslag. De man was in opspraak gekomen door een rapport van de Staatsveiligheid, waarin hij een Marokkaanse spion wordt genoemd. Hij ontkent de beschuldigingen, maar stapt nu toch op.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) had twee weken geleden zware kritiek op de Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de islam in ons land. Enkele leden van de Executieve zouden in werkelijkheid agenten van de Marokkaanse overheid zijn, die invloed moesten uitoefenen op Belgische moslims. Dat zou blijken uit een rapport van de Staatsveiligheid. De namen van die vermoedelijke spionnen zouden in verschillende afdelingen van de Moslimexecutieve opduiken. Eén van hen, ondervoorzitter Salah Echallaoui, die volgens onze informatie als de centrale figuur wordt beschouwd, zat ook in de vzw die de Grote Moskee van Brussel uitbaat, de belangrijkste islamitische gebedsplaats in ons land.

Om die reden weigerde de minister om een positief advies te geven over de uitbating van de Grote Moskee. Dat betekende dat de Moslimexecutieve de Moskee niet meer zou kunnen beheren, "tenzij er schoon schip werd gemaakt", aldus Van Quickenborne. Dat lijkt nu dus te gebeuren. Ondervoorzitter Salah Echallaoui zet een stap opzij. Volgens een persbericht van de Moslimexecutieve doet hij dat "preventief en zonder erkenning van deze ongegronde beschuldigingen." De Executieve zegt dat ze overtuigd is van de integriteit en oprechtheid van Echallaoui, en dat ze hem niet genoeg kan bedanken voor zijn werk. Ze zal samen met hem juridische stappen zetten tegen de beschuldigingen.

Meest gelezen