Agentschap Onroerend Erfgoed

Opvallende archeologische vondst in Gingelom blijkt Franse geldroof: "14.000 Romeinse munten komen niét uit Vlaamse bodem"

Een Fransman heeft een Romeinse muntschat, die hij illegaal opgroef in Frankrijk, verstopt op zijn domein in Gingelom. Daarna deed hij alsof hij de schat, ter waarde van 750 000 euro, daar gevonden had. Onderzoek van het Agentschap Onroerend Erfgoed bracht dat aan het licht. De man zette de vondst in scène om met de opbrengst te kunnen gaan lopen. Want wat je vindt in grond die je eigendom is, is wettelijk van jou. 

De eerlijke vinder die in oktober vorig jaar op een gigantische Romeinse muntschat uit de derde eeuw stuitte, blijkt dan toch niet zo eerlijk. De Fransman maakte vorig jaar melding van de munten bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Hij had ze naar eigen zeggen gevonden op een terrein in Gingelom dat op zijn naam stond. 

"Wanneer een toevalsvondst als deze binnenkomt, nemen we contact op met die persoon en gaan we ter plaatse kijken", vertelt onderzoekster Marleen Martens. "In de eerste plaats hebben we het terrein en de kuil bekeken waar de munten volgens hem gevonden werden. Wat bij het bezoek vooral opviel, was dat alle munten, en niet een handvol, in zijn koffer lagen: twee grote emmers vol. Daarmee samengenomen dat een Fransman zo'n grote vondst doet op grond die hij gekocht heeft in een ander land, dat vonden we toch wat te toevallig."

Verder onderzoek van het Agentschap wees al snel uit dat het niet om een van de meest historische Romeinse vondsten in Vlaamse bodem ging. "Toen we grond ter plaatse onderzochten, bleek dat de munten onmogelijk daar gevonden konden zijn", vertelt Martens. "Dat hebben we gemeld aan de Franse autoriteiten. Die hebben de man ondervraagd en hij heeft toegegeven dat hij de muntschat daar ergens heeft aangekocht. De schat komt uit Franse bodem en is daar illegaal opgegraven."

Na verder onderzoek van de Franse autoriteiten bleek de vinder van de munten in België in het bezit te zijn van meer dan dertienduizend illegaal verkregen archeologische objecten. Het gaat onder andere over armbanden en halskettingen uit de Brons- en IJzertijd, een zeldzame Romeinse dodecaëder, Romeinse fibulas (sierspelden), beeldjes en Merovingische riemgespen. 

(Lees verder onder de foto:)

Agentschap Onroerend Erfgoed

14.000 munten

Het lijkt erop dat de Fransman de regelgeving in eigen land wilde omzeilen en wilde profiteren van die in België. 

"Onze wetgeving zegt dat je eigenaar bent van alle archeologische vondsten die uit je eigen grond komen", legt de onderzoekster van het Agentschap Onroerend Erfgoed uit. "Door de schat in Vlaanderen te melden, kon hij zich de schat dus legaal toe-eigenen en ze vervolgens verkopen. De munten zijn 750 000 euro waard.  Specialisten van de Koninklijke Bibliotheek hebben de muntschat onderzocht en hun oordeel was dat het om een coherente schat ging en dus geen samenraapsel van verschillende munten."

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) staat erop deze muntschat zelf terug te geven aan de Franse staat. In het voorjaar van 2021 zal hij de munten overhandigen aan de Franse minister van Cultuur, Roselyne Bachelot-Narquin. “Ik zal met veel plezier de munten volgend jaar aan de Franse minister voor Cultuur teruggeven. Zo krijgen Franse archeologen en onderzoekers toch nog de kans om de overgebleven informatie over hun verleden te reconstrueren”, besluit de minister.

Agentschap Onroerend Erfgoed

Meest gelezen