Permanente opvang in Aalst voor daklozen uit hele Denderstreek en Vlaamse Ardennen: "Niemand zal in de kou blijven staan" 

De daklozenopvang in Aalst drijft het aantal bedden op van 10 naar 20 zodat er ook plaats is voor thuislozen uit de hele Denderstreek en de Vlaamse Ardennen.  De stad zal de uitgebreide nachtopvang uitbouwen samen met het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) en de verschillende eerstelijnszones in Zuid-Oost-Vlaanderen. 

De nachtopvang van stad Aalst verdubbelt het aantal bedden voor dak- en thuislozen van 10 naar 20 om zo ook de vraag naar permanente opvang uit de ruime regio op te vangen. Het is de bedoeling om met de extra capaciteit niet alleen mensen uit buurgemeenten op te vangen maar uit de hele Denderstreek en de Vlaamse Ardennen. De stad zal de nachtopvang uitbouwen met mensen van het CAW en plant ook een dagopvangcentrum in de buurt. Ook daar zijn mensen uit de brede regio welkom voor ondersteuning overdag. 

Doorverwijzing via OCMW

Hoe werkt het? Voor de nachtopvang is er een samenwerking met 5 Eerstelijnzones (Aalst, Dender, Dender-Zuid, Panacea en Vlaamse Ardennen). Gemeenten die tot deze zones behoren kunnen een beroep doen op een bed in de nachtopvang als dat nodig zou zijn. "OCMW's kunnen ons contacteren als er iemand komt aankloppen waar ze geen vaste verblijfplaats voor kunnen regelen", vertelt Aalsters schepen Sarah Smeyers (N-VA).  Gemeenten die de nachtopvang in Aalst gebruiken, zullen daar wel een kleine bijdrage voor moeten betalen. "Het gaat over een kleine, sociale som", benadrukt Smeyers nog. 

Enkel in Aalst en Gent

Door het nieuwe samenwerkingsverband zal er nu ook in het zuiden van heel de provincie Oost-Vlaanderen permanente nachtopvang zijn, gecentraliseerd in het bestaande opvangcentrum in Aalst. In Oost-Vlaanderen is er daarnaast ook in Gent een permanente nachtopvang met intussen ruim 100 bedden. 

kasto80

Meest gelezen