AFP or licensors

Romeinse pijnbomen bedreigd door Amerikaanse parasiet, "behandeling mogelijk, maar kost 60 euro per boom"

De iconische pino's in Rome zijn in gevaar. Een Amerikaanse parasiet die in 2014 in Napels arriveerde, heeft intussen de Italiaanse hoofdstad bereikt. Zijn alle Romeinse pijnbomen dan ten dode opgeschreven? "Er is een oplossing, maar die kost veel geld en tijd", vertelt onze Rome-correspondent Angelo van Schaik op Radio 1.

Wat zou Rome zijn zonder zijn pino's? Je weet wel, zijn pijnbomen, zijn parasoldennen, zijn pino ombrello zoals de Italianen ze zo mooi noemen. De hoge bomen met slanke stammen en brede donkergroene kruin fleuren de hoofdstad van Italië al duizenden jaren op.

Maar de bomen zijn in gevaar. Ze worden bedreigd door een Amerikaanse parasiet, de Toumeyella parvicornis. "Dat is een soort luis die het sap van de bomen opzuigt", vertelt Rome-correspondent Angelo van Schaik tijdens Nieuwe Feiten op Radio 1. De bomen verdedigen zich door meer hars af te scheiden, dan vallen de naalden uit, maar uiteindelijk kan de pino niets tegen de parasiet beginnen. "In de Verenigde Staten heeft de parasiet natuurlijke vijanden en dus richt hij daar niet zoveel schade aan", verklaart Van Schaik.

Vermoedelijk is de parasiet binnengekomen via de NAVO-basis in Napels. Daar is de schade al behoorlijk en zijn er al heel wat bomen verdwenen. De parasiet heeft intussen zijn weg naar het noorden gebaand en is nu aangekomen in Rome. 

Beluister hier het gesprek met onze correspondent in Rome Angelo van Schaik tijdens Nieuwe Feiten op Radio 1 en lees verder onder het audiofragment.

AFP or licensors

Zijn alle Romeinse pino's dan ten dode opgeschreven? "Niet per se, want er is een oplossing, maar die kost veel geld en tijd", legt Van Schaik uit. Om een boom te redden, moeten kleine gaatjes in de schors worden gemaakt. In die gaatjes moet een medicijn worden geïnjecteerd. Binnen de twee à drie dagen knapt de boom dan op. 

"Maar zo'n behandeling kost 60 euro per boom, en Rome heeft een miljoen pino's", aldus Van Schaik. Niet alle bomen zijn bovendien eigendom van de gemeente Rome. Ook de regio Lazio, particulieren, organisaties en zelfs andere landen zijn verantwoordelijk voor sommige van de bomen. Zo staan er bijvoorbeeld ook pino's in de tuin van de Amerikaanse ambassade. 

Die gedeelde verantwoordelijkheid maakt het volgens Van Schaik bijzonder moeilijk om de bestrijding van de parasiet te coördineren. "Gezien de nogal precaire, financiële situatie van Italië in het algemeen en van Rome in het bijzonder, wil de burgemeester dat het liefst uitbesteden."

Pijnbomen krijgen een snoeibeurt aan het Colosseum in Rome
AFP or licensors

Als de pijnbomen in Rome zouden verdwijnen, zou dat het einde van een tijdperk zijn. De bomen sieren de Italiaanse hoofdstad al duizenden jaren. "Volgens de legende is de eerste pijnboom door Romulus of Remus geplant op de Palatijn, één van de zeven Romeinse heuvels, en stammen alle pijnbomen in Rome af van die ene boom", vertelt Van Schaik. De stad Rome, inclusief de pijnbomen, is bovendien Unesco-Werelderfgoed.

Of de Romeinen zelf wakker liggen van het lot van hun pino's, betwijfelt Van Schaik nog. "Maar als de bomen verdwenen zouden zijn, zullen ze misschien spijt hebben dat ze niet eerder gereageerd hebben."

Meest gelezen